Місто

Замість реставрації житомирського «будинку Ріхтера» буде реставровано могилу учасників зимового походу

3 July 2017, 12:32

У Житомирі й донині зберігся будинок родильного притулку Дуриліних, у якому народився відомий піаніст Святослав Ріхтер. Цій будівлі більше 100 років, але вона і досі прикрашає екстер’єр вулиці Велика Бердичівська. Будинок, який з’явився в 1901 році, належить до пам’яток архітектури місцевого значення та вже давно потребує реставрації, але про відновлювальні роботи нагадують лише нові металопластикові вікна та дах з червоної черепиці.

«Цьогоріч було зроблено облікову документацію й акт технічного обстеження і виявлено проблемні зони, які потребують реставрації, але на даний момент ремонтні роботи призупинено. Обрано інший об’єкт для реставраційних робіт – це могила учасників Другого зимового походу в с. Базар Народичського району. Усі кошти (1 млн. 200 тис. грн) будуть спрямовані на ремонтно-реставраційні роботи та благоустрій території. Хоча дана пам’ятка історії має лише місцеве значення, але вже подано запит у Міністерство культури України для того, щоб їй надати категорію національного значення. Ми маємо пам’ятати та шанувати історію, тому реставрація даного об’єкта є теж важливою», - повідомила начальник відділу охорони культурної спадщини та релігій управління культури Житомирської облдержадміністрації Неоніла Кучеренко.

Нагадаємо, в березні в Житомирі вже багато років проходить Міжнародний фестиваль майстрів мистецтв та конкурс юних піаністів імені Святослава Ріхтера, який проходить в обласній філармонії імені Ріхтера. В березні 2010 року музичній школі №2 рішенням сесії Житомирської міської ради присвоїли ім'я Святослава Ріхтера, а в 2011 році на фасаді музичної школи відкрили відповідну меморіальну дошку. В 2015 році до 100-річчя від дня народження відомого піаніста в цій музичній школі відкрили кімнату, де зберігаються особисті речі Святослава Ріхтера. В грудні 2016 року в рамках «декомунізації» житомирську вулицю 1 Травня перейменували на честь Святослава Ріхтера. 

У березні 2013 року нові вікна та дах у будинку вже були (див. фото нижче)

Аліна Гаркава для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі