Місто

У Житомирі з 21 липня перекриють рух на майдані Соборному – наноситимуть нову розмітку

18 July 2017, 15:39

У Житомирській міськраді врешті визначились, як реорганізувати рух на майдані Соборному, аби забезпечити безпеку усіх учасників дорожнього руху. Головний інженер з проектування Олексій Пустовіт показує роздруковану схему руху та розповідає деталі.

«У нас змінюються сторони заїзди за будинок правосуддя. Раніше заїжджали з вул. Кафедральної і виїжджали з Рильського, то нашим проектом передбачені зворотні сторони заїзду - з Рильського, виїзд по вул. Кафедральній. Таким чином ми прибираємо аварійне місце на перехресті Рильського і Леха Качинського, де було найбільше аварійне місце на майдані Соборному. Також ми заборонили в’їзд з площі на вул. Перемоги, яка іде паралельно Перемоги з правої сторони», - каже головний інженер з проектування Олексій Пустовіт.

Проектант ділиться: затверджена схема руху без велодоріжок, позаяк не знайшли законного рішення, як це можна реалізувати.  

«Смуги для велоруху мають бути відокремлені від проїжджої частини: або бордюром висотою 15 см, чи піднімати полосу для велосипедистів на 15 см. В інших містах України відходять від цих норм, але ми не бачимо, як це залучити. Ця схема тоді має комплексно бути пов’язаною з усім містом, якщо б ми передбачили це на майдані Соборному, це не було б пов’язано з іншими вулицями, ми не можемо робити смугу для велосипедистів без її продовження», - пояснює головний інженер з проектування.

Проте заступник мера Дмитро Ткачук каже: не зважаючи ні на що обговорення щодо створення велодоріжок та використання вільного простору на майдані Соборному не припиняють.

«Прийнято рішення, що той проект ми все одно цього року не зможемо реалізувати, тому забезпечуємо максимально безпечний проїзд зараз, і впродовж зимового періоду спокійно допрацюовуємо реорганізацією архітектурного бачення руху по майдану Соборному, з тими ж пріоритетами, як і зазначалося: велосипедисти та пішоходи», - розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Разом із тим, на вулицях поблизу кругового перехрестя вже встановлюють інформаційні панно зі схемою руху по новим правилам, які почнуть діяти вже з 1 серпня. Аби у перший день дії нової схеми руху не трапилося автодорожнього колапсу, ситуацію обіцяють контролювати поліцейські.

«Буде наближено екіпажі патрульної поліції, які будуть періодично курсувати як по майдану, так і по під’їздах та виїздах із нього, зможуть роз’яснити нові правила проїзду, надати безпосередню допомогу водіям», - говорить старший інспектор сектору безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції у м. Житомирі Олександр Довбиш.

У міськраді зазначають: у міськсвітла та управління автошляхів є два тижні, щоб встановити дорожні знаки та нанести розмітку. Усе це обійдеться міському бюджету в більш як 200 тисяч гривень.

«Попередньо ЖУАШ зазначили ціну в районі 90 тисяч гривень, а міськсвітло - 140 тисяч, відповідно одні на розмітку, інші на встановлення і закупівлю знаків», - зазначає начальник управління транспорту і зв'язку Житомирської міської ради Вікторія Климчук-Побережник.

Також начальник управління транспорту і зв'язку зазначила: аби вчасно завершити усі роботи, з 21:00 год. 21 липня до 6:00 год 24 липня рух на майдані Соборному буде перекритий.

Нагадаємо, 4 квітня 2017 року Верховна Рада змінила правила проїзду кругових перехресть: тепер перевага в русі на перехрестях, де організовано круговий рух, надається транспортним засобам, які вже рухаються по колу. 27 квітня цього ж року в Житомирській міськраді засідала робоча група, яка вирішувала, де передбачити велосипедні доріжки на круговому перехресті у Житомирі. На засідання 7 червня міськвиконком доручив пришвидшити розробку проекту руху транспорту на майдані Соборному.

Як повідомляв Житомир.info, організація руху по круговому перехрестю на майдані Соборному у Житомирі залишався без змін – відповідно до наявних дорожніх знаків і розмітки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі