Влада

Міністр фінансів вважає ситуацію із зарплатами житомирських медиків неприпустимою та нагадує про децентралізацію

23 October 2017, 14:05

Міністр фінансів Олександр Данилюк вважає ситуацію із зарплатами житомирських медиків неприпустимою.

Про це він повідомив у відповідь на запитання Житомир.info: чому не виділяються додаткові кошти на зарплату медичним працівникам Житомира?

«Це неприпустима ситуація. І ми в Мінфіні зробили все, щоб оперативно вирішити цю проблему. По-перше, протягом року ми вносили зміни до помісячного розпису державного бюджету для наближення медичної субвенції по регіонах, де такі зміни були необхідні, щоб не допустити утворення заборгованості по зарплатах. По-друге, там, де без рішення Уряду зміни внести було неможливо, ми тісно співпрацювали з Міністерством охорони здоров’я, щоб збільшити фінансування на зарплати. 27 вересня Кабмін прийняв рішення розподілити резервні кошті медичної субвенції – майже 560 млн гривень. Зокрема, місцевим бюджетам Житомирської області виділили 17,8 млн. гривень. А вже Житомирська обласна адміністрація вирішує як далі розподілити ці кошти між місцевими бюджетами. По-третє, залишається більше 1 млрд гривень медичної субвенції, що будуть розподілені до кінця року між регіонами для вирішення нагальних питань з охорони здоров’я», - зазначив міністр фінансів.

Він також нагадав про децентралізацію і збільшення місцевих бюджетів.

«Важливо зазначити, що завдяки децентралізації місцева влада отримала чималий ресурс і повинна відповідально його розподіляти, в тому числі, щоб уникати заборгованості по заробітних платах. Часто складається така ситуація, що на місцях є вільні кошти, але вони не використовуються для вирішення проблемних питань у бюджетній сфері та просто лежать без діла. Це неправильно. Але впевнений, що згодом, органи місцевої влади звикнуть до того, що тепер в них є додаткові кошти, більше повноважень і більше відповідальності за те, що відбувається в їхніх областях, містах, селах, і будуть приймати відповідні рішення», - наголосив Олександр Данилюк.

Нагадаємо, з 17,8 млн грн субвенції, виділеної області, Житомир отримав 5 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, на початку вересня цього року на зарплати медичним працівникам Житомира до рікця року не вистачало 63 млн грн. 21 вересня близько сотні працівників медичних закладів Житомира прийшли до міської ради з вимогою виплатити зарплату. Після спілкування з мером люди перекрили рух в центрі міста біля міської ради. 26 вересня на позачерговій сесії Житомирської міської ради депутати проголосували за виділення 13,8 млн грн з бюджету розвитку на зарплати медикам. Субвенції, яке місто отримало з 17,8 млн грн, хватить на виплату зарплати за жовтень, залишається недостатність до кінця року 44 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі