Місто

Житомирські медики мітингують, мер обіцяє виплатити зарплати та готує позов проти міністерства

21 September 2017, 19:41

Під стінами житомирської міськради 21 вересня зібралося більше сотні медичних працівників, переважно – з центральної міської лікарні №2. У руках мітингувальники тримають плакати із вимогами виплатити їм заборгованість по зарплаті. Люди бідкаються: не мають за що жити та годувати сім’ї, бо у вересні ні авансу, ні зарплати їм сказали не чекати.

«Наша акція направлена на те, щоб отримати зарплату. Яку ми вже сьогодні не отримали – аванс. Вчора ми були у мера і його заступника Хренова. Вони нам нічого не пообіцяли, тому що грошей у них немає, чи в Україні немає. Ми були сьогодні в головного лікаря (Віктора Павлусенка – ред.) і крім того, що нам влада пообіцяла кинути 1500 грн благодійних внесків, щоб ми протягнули до нового року і їхати знову в Київ, більше нічого не пообіцяли. Тому ми прийшли сюди, щоб мер прийшов сюди до нас і дав нам ці гроші. Де він їх буде брати – ми не знаємо. У нас немає за що жити. Ми всі маємо дітей, маємо сплатити комунальні послуги і ніхто не буде дивитися на те, чи заплатила мені держава, чи ні», - каже медичний працівник Житомирської ЦМЛ №2 Валентина Вулькевич.

«Дев’ятнадцятого вересні мав бути аванс і його немає. Жити у нас нема за що, тому що зарплата сьогодні наша – 2700 грн чистими. Тисячу ми віддаємо за квартиру, 1700 грн залишається на життя. Що це за гроші? Ми жінки, ми всі маємо дітей, і моя дитина не цікавиться, отримала я зарплату чи ні. Дитина приходить додому, відчиняє холодильник, адже хоче їсти. Я вважаю, що на сьогоднішній день об нас витерли ноги. Настільки все допекло, що ми тут будемо ночувати допоки на рахунок лікарні не поступлять кошти. Ми не підемо», - запевняє медичний працівник ЦМЛ №2 Руслана Пузовікова.

Зрештою, пікетувальників запрошують до сесійної зали міськради. Разом з медиками у сесійній залі сидять депутат міської ради від ВО «Батьківщина» Іван Мартинчук та помічник голови фракції цієї політсили Любові Цимбалюк, екс-заступник мера Євгеній Демчик.

Заслухати вимоги медпрацівників приходить мер Сергій Сухомлин. Люди наввипередки починають висловлювати своє обурення та нарікають на недопрацювання з боку міського голови, адже переконані: саме він має потурбуватись, щоб медпрацівники комунальних лікарень отримували зарплатню вчасно та без затримок. Про те, що держава заклала в держбюжеті на поточний рік менше коштів від потреби на зарплату медпрацівникам, вони чути не хочуть.

«Ви кажете ми нічого не добилися? Ми коли казали, що ви отримаєте відпускні влітку – ви отримали. Перенесли субвенцію з кінця року, щоб виплатити ці 20 млн грн. Виїздили та отримали, а далі потрібно знову вибивати. Це з лютого місяця ми пишемо звернення до Києва. Сьогодні все одно нічого не буде, зарплати сьогодні не може бути. Сьогодні Матвій Хренов (заступник мера – ред.) у МОЗі, завтра я – у Кабміні. Завтра давайте зустрінемось о третій годині з вами, ініціативною групою і скажемо, коли буде зарплата за рахунок субвенції. Завтра вирішимо, що робити далі», - пропонує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Люди не вірять обіцянкам мера та йдуть перекривати дорогу в центрі міста, аби про їхню проблему не лише почули, а й знали усі.

«Остаточних рішень щодо зарплати нам не сказали. Якщо ми не отримаємо зарплату, то ми просто будемо приходити на роботу, але не працювати з хворими», - говорить медичний працівник ЦМЛ №2 Аліна Харчук.

У коментарі журналістам міський голова Сергій Сухомлин запевнив – без зарплат лікарі не залишаться, та пообіцяв найближчим часом вирішити проблемне питання.

«МОЗ України, як і минулого року, подало на Мінфін розрахунки, які не відповідають дійсності – дефіцит (по Житомиру) 68 млн грн по фонду заробітної плати медичних працівників. Цього року, у квітні, ми виділяли 3,5 млн грн з міського бюджету, щоб виплатити заробітну плату в квітні. Сьогодні я готую розпорядження про скликання позачергової сесії міської ради, щоб розглянути це питання на сесії. Сьогодні вирішується питання, коли прийдуть гроші по додатковій субвенції з резервного фонду, які були розподілені Кабміном. Якщо ми будемо бачити, що питання з фінансуванням відтягується, ми будемо приймати рішення депутатським корпусом. Ми не можемо залишити житомирських лікарів без заробітної платні... Окрім цього, ми готуємо позов на Міністерство охорони здоров'я, адже вони не виконують свої повноваження», - зазначив мер Житомира.

Нагадаємо, 21 вересня близько сотні працівників медичних закладів Житомира прийшли до міської ради з вимогою виплатити зарплату.  Після спілкування з мером люди перекрили рух в центрі міста біля міської ради. Станом на 17.40 рух транспорту по Великій Бердичівській ще не відновлений.

Як повідомляв Житомир.info, 6 вересня заступник мера Матвій Хренов говорив, що на зарплати медикам міста не вистачає 63 млн грн і з вересня із виплатою заробітних плат медичним працівникам Житомира почнуться проблеми.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі