Влада

У Житомирі заборговану зарплатню медикам виплатять за рахунок ремонту доріг та тротуарів

26 September 2017, 14:36

Щоб вирішити питання виплати заборгованості по зарплаті житомирським медичним працівникам, депутати зібралися на позачергову сесію міськради 26 вересня. Роз’яснювати ситуацію, яка склалася, береться заступник міського голови Матвій Хренов.

«Кабінет Міністрів у середу мав розглянути перерозподіл 570 млн грн, але вони цього не зробили, і розглядати вони його будуть, у кращому випадку, завтра. З цих 570 млн грн Житомирська область попередньо отримає 17,2 млн грн. Скільки ми отримаємо з цих коштів наразі невідомо. На сьогодні медичним працівникам повністю виплачена зарплата за серпень, і вони не отримали аванс за вересень. Якщо говорити про загальну недостатність до кінця року, то вона складає 63,7 млн грн. Якщо провести диверсифікацію робітників, то дефіцит буде складати не 63 млн. грн, а більше 120 млн грн.   Ми ці питання постійно підіймаємо у Києві, але поки що результату не бачимо. Якщо говорити про 2018 рік, то ситуація ще гірша. Ми вже готуємо листи і візити у Київ, тому що дефіцит на наступний рік може скласти взагалі 80 млн грн», – розповідає заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Виступ Матвія Хренова викликає бурхливі обговорення у сесійній залі. Зокрема, депутат Юрій Мойсеєв певен – щоб вирішити проблему, потрібно депутатським корпусом їхати під стіни Кабміну та «вибивати» гроші для медиків.

«Потрібно організовуватись і їхати вибивати гроші, іншого варіанту я не бачу», – пропонує депутат Житомирської міської ради, голова бюджетної комісії Юрій Мойсеєв.

Натомість, депутат міськради Любов Цимбалюк закликає не «вибивати» гроші, а працювати над тим, щоби подібних проблем не виникло у подальшому.

«Давайте забудемо слово «вибивати», давайте будемо працювати. Я хочу нагадати минулу сесію, щоб хтось нам відповів, хто з вас завів депутатів і всю громадськість міста в оману. Ось у мене стенограма: позавчора та вчора Кабінет Міністрів виділив 500 млн на виплату заробітної плати, - це ваші слова Сергій Іванович. Далі слова пана Хренова: 500 млн було виділено позавчора. Звідки у вас була інформація про виділення коштів у Кабміні, коли її не було?», – поцікавилася депутат Житомирської міської ради Любов Цимбалюк.

«З розпорядження прем’єр-міністра про виділення коштів. Коли ми вчергове були у заступника міністра фінансів Марченка, то він нам показував це розпорядження і казав, що кошти вже виділені», – відповідає на запитання депутата Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Попри його пояснення, Любов Цимбалюк все одно звинувачує мера міста у «недопрацюванні» питання щодо зарплати медикам. Разом із тим, депутат міськради Наталія Леонченко зазначає: виплата зарплати – це повноваження держави, а не міста. Проте, залишити житомирських медиків без зарплатні депутати теж не мають права.

«Ми розбудовуємо сьогодні мережу охорони здоров’я у Житомирі, створюємо комфортні умови перебування пацієнта на лікарняному ліжку, вкладаємо шалені кошти у матеріально-технічну базу – це по закону наші повноваження. Виплата заробітної плати – не наші повноваження. Проте, ми сьогодні всі поставлені у таку ситуацію, що змушені платити заробітну платню медикам з міського бюджету за рахунок інших видатків. Я противник цього, але іншого шляху, на жаль, немає, людей шкода», – пояснює депутат Житомирської міської ради Наталія Леонченко.

Зрештою, мер ставить на голосування рекомендацію виділити з міського бюджету 13,8 млн грн для виплати заробітної плати за вересень житомирським медпрацівникам. За це рішення голосують  34 депутати з 35 присутніх.

Як стало відомо, кошти на погашення заборгованості по зарплатні медикам частково взяли з ремонту тротуарів, доріг та індустріального парку.

«Частину зняли з ремонту тротуарів – 3 млн грн, з капітального ремонту доріг і 2,7 млн грн у нас було закладено в проекті на проведення комунікацій по індустріальному парку. Інвестор, який зайшов в індустріальний парк, готовий взяти на себе усі затрати по підведенню комунікацій. Тому ми зняли ці кошти на допомогу по виплаті заробітної плати медичним працівникам», – сказав Сергій Сухомлин.

За словами Житомирського міського голови, заборгована зарплатня за вересень медикам має надійти вже завтра, 27 вересня.

Фоторепортаж з позачергової сесії міської ради дивіться тут

Нагадаємо, 21 вересня мер підписав розпорядження про скликання позачергової сесії міської ради з одним питанням порядку денного – про ситуацію з виплатою заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я Житомира у зв’язку з недостатнім обсягом затвердженої медичної субвенції на 2017 рік.

Як повідомляв Житомир.info, 21 вересня близько сотні працівників медичних закладів Житомира прийшли до міської ради з вимогою виплатити зарплату. Після спілкування з мером люди перекрили рух в центрі міста біля міської ради. Мер пообіцяв виплатити зарплати медикам та повідомив, що готується судовий позов до МОЗ. Зранку, 22 вересня, кілька десятків медичних працівників перекрили дорогу біля житомирської центральної міської лікарні №1. Заступник мера Матвій Хренов запропонував представникам ініціативної групи у понеділок, 25 вересня, разом поїхати у Кабмін та запросив медиків на позачергову сесію міської ради, яка була запланована на 26 вересня. 

 

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі