Політика

У Житомирі не вистачило конвоїрів, щоб доставити обвинуваченого у держзраді блогера до суду

24 November 2017, 17:08

У Корольовському районному суді Житомира продовжують розглядати справу блогера Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду. Якщо на минулому засіданні обвинувальний акт підсудному не вдалося зачитати через відсутність двох із трьох адвокатів, то цього разу – через відсутність у судовій залі самого підсудного. Згодом, дізнаємось, останнього не доставив конвой. Ситуацію роз’яснює суддя Ніна Янчук, зачитуючи наступне.

«На адресу суду 24.11.2017 року від Національної поліції України, ГУНП в Житомирській області рота конвойної служби, голові Корольовського районного суду міста Житомира повідомляємо: 24.11.207 року доставити підсудних до Корольовського районного суду міста Житомира не представляється за можливе у зв’язку з тим, що рота конвойної служби ГУНП в Житомирській області залучена до відпрацювання по забезпеченню охорони публічного порядку на території міста Новоград-Волинського. Прошу з порозумінням поставитись до виниклої ситуації. З повагою, заступник командира Черниш», - зачитує суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

У результаті і прокурор, і адвокати Муравицього одностайні: продовження судового розгляду неможливе без присутності обвинуваченого. Тому, одноголосно наполягають на перенесенні засідання.

«Вважаю, що неможливо продовжити судовий розгляд», - каже прокурор Ліна Романенко.

«Кримінально-процесуальний кодекс не дозволяє нам розпочати слухання справи без участі обвинуваченого. Підзахисний знаходиться під вартою і хотілося б, щоб на наступне призначене засідання був доставлений наш підзахисний для участі у судовому засіданні. Оскільки, я думаю, що буде стояти у подальшому питання по зміні йому запобіжного заходу», - додає адвокат Андрій Доманський.

Зрештою суд відкладає розгляд справи на 20 грудня, 11:30.

Однак ані захисники обвинуваченого, ані активісти не ймуть віри у те, що дійсно не знайшлось конвою, аби доправити Муравицього до суду.

«Коли потреба була доставити Муравицького до апеляційного суду, коли розглядалось питання щодо визначення підсудності, Муравицький був доставлений до суду за 15 хвилин. Чому сьогодні так - це питання більше до сторони обвинувачення, чому конвой не зміг сьогодні доставити Муравицького», - говорить Андрій Доманський.

«Як на мене, щось коїться таке, про що ми не знаємо. Скоріше за все, усе це було уже сплановано. Тобто, якимось чином переносять, що коїться за лаштунками суддівських кабінетів, або іще вище - ми не знаємо. Як на мене, переноситься навмисно. Якимось чином розтягується ця ситуація, а для чого ми не знаємо. Не думаю, що не було кому доставити цього підозрюваного. Думаю - це може бути просто така відмазка і все», - ділиться активіст Валерій Арушанян.

Як повідомляв Житомир.info, 3 листопада житомирський суд переніс розгляд справи підозрюваного у держзраді Муравицького через відсутність двох адвокатів. А на підготовчому засіданні у Корольовському районному суді Житомира 2 листопада адвокати житомирського блогера просили суддів змінити запобіжний захід – затримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Втім, у задоволенні клопотання захисту судді відмовили, натомість задовільнили клопотання прокурора та продовжили Василю Муравицькому термін тримання під вартою до 60 діб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі