Політика

Житомирський суд переніс розгляд справи підозрюваного у держзраді Муравицького через відсутність двох адвокатів

3 November 2017, 17:14

У Корольовському районному суді Житомира знову людно. 3 листопада люди прийшли на чергове судове засідання по справі блогера Василя Муравицького, якого підозрюють у підривній діяльності проти України та державній зраді.

«Прийшов тому, що я цікавлюсь справою, тому що я вважаю, що такі люди як Муравицький, не лише він, а іще низка таких людей повинні нести свою відповідальність. Зокрема, за сепаратистські погляди та за активне просування цього. Тобто, такі люди є фактично солдатами інформаційної війни і вони повинні нести кримінальну відповідальність за свої дії проти України», - говорить активіст Влад Пучич.

«Ми не підтримуємо його в тому, що він написав, скажімо, те що я знаю, у мене дві папки його матеріалів. Я з ними добре ознайомлений. Я заявлений у справі, як свідок, який буде з журналістської точки зору аналізувати ці матеріали, які були надруковані за підписом Муравицького на російських сайтах. Там десь біля 20 матеріалів», - розповідає заступник голови Житомирської обласної організації Національної спілки журналістів Микола Рой.

Запитуємо, яку ж оцінку Микола Рой дає журналістським матеріалам Муравицького.

«Я б їх ніколи у своїй газеті не надрукував, ніколи. Я вважаю, що він має право на таку думку, але це його думка, це не моя думка. Якби я був редактором, я маю право йому відмовити, інший можливо б дозволив. Це також є свобода преси. Але поки що він лише підозрюваний у злочині, і поки суд не доведе, що він таки скоїв злочин, ми будемо його захищати до кінця і з нашого боку ніяких дій щодо виключення його (ред. з Національної спілки журналістів) чи інші заходи ми проводити не будемо», - коментує заступник голови Житомирської обласної організації Національної спілки журналістів України.

Зрештою, судове засідання розпочинається: судді є, прокурор на місці, обвинувачений традиційно у вишиванці. Тільки от, замість трьох адвокатів, бачимо лише одного - Андрія Гожого. За словами адвоката, його колеги не змогли приїхати, адже мають іншу судову справу у столиці. Тому, просить суд перенести засідання на іншу дату.

«Адвокат Доманський та адвокат Берещенко, їхні робочі місця знаходяться у Києві, про що свідчить Єдиний реєстр адвокатів. Крім того, сьогодні у них проводиться засідання по кримінальних справах про які їм повідомили заздалегідь, перш ніж наше судове засідання. Тому, я прошу до сьогоднішньої ситуації застосувати ст.223 ч.1, ст.234 ч.1, а саме поважну причину неявки адвокатів та перенести судове засідання на більш зручну дату», - пояснює адвокат Андрій Гожий.

«Прошу без моїх адвокатів не проводити засідання», - підтримує клопотання захисту підозрюваний Василь Муравицький.

Прокурор клопотанню сторони захисту суперечити не став, проте все ж висунув свої вимоги.

«Проводити судове засідання за такої явки неможливо, оскільки буде порушено право обвинуваченого на захист. Необхідно, щоб були присутні захисники. У зв’язку з цим необхідно відкласти судове засідання, повторно викликати даних адвокатів та інших учасників судового розгляду. Однак прошу витребувати від захисника Доманського та Берещенка відповідні відомості, які підтверджують поважність їхньої неявки на сьогоднішнє судове засідання», - зазначає прокурор Вадим Левченко.

Порадившись на місці суд ухвалив.

«Клопотання захисників обвинуваченого Муравицького, яке підтримав сам обвинувачений та інший захисник підлягає до задоволення. Оскільки, розгляд даного питання у відсутності захисників з якими укладена угода на здійснення захисту обвинуваченого в даному кримінальному провадженні порушать право обвинуваченого на захист. Тому, розгляд кримінального провадження буде відкладено на 24 листопада, 14 – 30», - зачитала суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Нагадаємо, на підготовчому засіданні у Корольовському районному суді Житомира 2 листопада адвокати житомирського блогера просили суддів змінити запобіжний захід – зтримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Втім, у задоволенні клопотання захисту судді відмовили, натомість задовільнили клопотання прокурора та продовжили Василю Муравицькому термін тримання під вартою до 60 діб.

Як повідомляв Житомир.info, під час засідання суду 24 жовтня адвокати Муравицього заявили про моральні тортури. А 1 серпня 2017 року в Житомирі СБУ проводила слідчі дії стосовно блогера. 28 серпня рішення Житомирського апеляційного суду викликало обурення у прихильників Муравицького. Як стало відомо, мова йде про Василя Муравицького – колишнього місцевого журналіста 1984 р.н., який зараз активно публікує антиукраїнські матеріали та коментує події в Україні для проросійських ЗМІ. У 2011 році Василь Муравицький, на той час – журналіст інтернет-видання «Журнал Житомира», отримав нагороду від міської влади за І місце в конкурсі «Журналіст року» (номінація «Кращий журналіст друкованих та електронних ЗМІ»). Правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. 13 жовтня речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила подробиці справи житомирянина Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі