Влада

Житомирському блогеру Муравицькому, якому інкримінують держзраду, продовжили термін тримання під вартою до 60 діб

2 November 2017, 20:24

На підготовче засідання по справі житомирського блогера Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду, до Корольовського районного суду прийшли кількадесят людей. Одні підтримують підсудного, інші ж навпаки - засуджують його. Втім, сам Муравицький своєї провини не визнає та не погоджується зі звинуваченнями прокуратури.

«Ось цей обвинувальний акт зроблений з великими процесуальними порушеннями: ідеологічними, юридичними. Вони звинувачують мене у державні зраді. Тобто, має бути подія або факт злочину. Тут не вказано ні події, ні факту злочину. Формулювання обвинувального акту формується як ідеологічне переслідування. Це не я кажу, не кажуть захисники, це говорить прокурор. Мене обвинувачують не по процесуальному кодексу, не по кримінальному праву, а по стратегії національної безпеки», - виправдовується підозрюваний Василь Муравицький.

Зрештою, підготовче судове засідання, хоч і з запізненням, проте розпочинається. Адвокати  виносять на розгляд суду кілька клопотань. А саме: пересадити підсудного з ізольованого «акваріуму» в залі суду на лаву поруч із адвокатами та змінити запобіжний захід - з тримання під вартою на домашній арешт. Останнє клопотання пояснюють тим, що на Муравицького вдома чекає тримісячне маля та дружина, які потребують його допомоги. А також клопочуть про повернення обвинувального акту прокурору.

«За нормами, передбаченими ст. 293 КПК України, саме прокурор забов’язаний під розписку надати копію обвинувального акту та реєстр матеріалів досудового розслідування підозрюваному і його захисникові. Зазначимо, що обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування вручався Муравицькому слідчим у приміщенні СБУ без участі прокурора. Даний факт був зафіксованій у розписці Муравицьким та він може підтвердити свої показання безпосередньо на підготовчому судовому засіданні в разі його опитування. Якщо обвинувальний акт не відповідає вимогам КПК України суд з п.3 ч.3 ст. 314 КПК України має право на підготовчому засіданні повернути такий акт прокурору. Враховуючи вищевикладене, просимо повернути прокурору обвинувальний акт. За ознаками складу злочину як такий, що не відповідає вимогам, передбачених КПК України», - зачитує клопотання адвокат Андрій Доманський.

Прокурор заперечує проти клопотання сторони захисту.

«Під час вручення обвинувального акту ні захисниками, ні обвинуваченим не було заявлено жодних скарг, заяв, клопотань про те, що вони не згодні в отриманні обвинувального акту, що вони вимагають його вручення особисто прокурором. Окрім того, вони самі розписались, що вони отримали від прокурора Левченка акт і ніяких претензій не мають. У цьому плані підстав для повернення немає. Окрім того, формулювання обвинувачення: «Таким чином, своїми умисними діями вчиненими на шкоду суверенітету і територіальної цілісності та недоторканості інформаційній безпеці України шляхом надання іноземній державі, іноземній організації та представникам іноземної держави допомоги проведення підривної діяльності проти України, Муравицький Василь Олександрович вчинив державну зраду. Тобто злочин, передбачений ч.1 ст.111 ККУ. Це і є формулювання обвинувачення і в цій частині доводи, клопотання звинувачення є безпідставними», - каже прокурор Вадим Левченко.

Разом із тим, прокурор виступає проти зміни запобіжного заходу щодо Муравицького, натомість просить суд продовжити блогеру термін тримання під вартою до 60 діб. Вислухавши усі сторони судового процесу, судді йдуть до нарадчої кімнати. У результаті постановляють наступне.

«Суд постановив: клопотання сторони захисту про повернення обвинувального акту прокурору залишити без задоволення, ухвала оскарженню не підлягає. Вирішуючи клопотання про зміну запобіжного заходу, суд виходить з наступного: Муравицький обвинувачується у вчиненні ряду злочинів, в тому числі особливо тяжкого, за яке передбачене покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років. Відповідно до неодноразових рішень Європейського суду з прав людини - право людини на свободу є основоположним, але не абсолютним та може бути обмежене з огляду на суспільний інтерес. Суд вважає необхідним, враховуючи кількість правопорушень, що інкримінуються Муравицькому та їх тяжкість, продовжити Муравицькому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів», - зазначила суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Наступне судове засідання відбудеться у Корольовському районному суді Житомира 3 листопада о 14.30.

Нагадаємо, під час засідання суду 24 жовтня адвокати Муравицього заявили про моральні тортури.

Як повідомляв Житомир.info, 1 серпня 2017 року в Житомирі СБУ проводила слідчі дії стосовно блогера. 28 серпня рішення Житомирського апеляційного суду викликало обурення у прихильників Муравицького. Як стало відомо, мова йде про Василя Муравицького  – колишнього місцевого журналіста 1984 р.н., який зараз активно публікує антиукраїнські матеріали та коментує події в Україні для проросійських ЗМІ.  У 2011 році Василь Муравицький, на той час – журналіст інтернет-видання «Журнал Житомира», отримав нагороду від міської влади за І місце в конкурсі «Журналіст року» (номінація «Кращий журналіст друкованих та електронних ЗМІ»). Правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. 13 жовтня речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила подробиці справи житомирянина Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі