Події

За зґвалтування неповнолітньої жителю Житомирської області обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту

17 April 2024, 10:10

Суд обрав запобіжний захід пенсіонеру, якого підозрюють у зґвалтуванні малолітньої дівчинки.

Про це 17 квітня повідомила пресслужба Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області.

«Як ідеться у клопотанні, 01.03.2024 до Звягельського РВП ГУНП в Житомирській області з письмовою заявою звернулась мати неповнолітньої про те, що 10.02.2024 в обідню пору 69-річний односельчанин за місцем свого проживання, вчинив дії сексуального характеру щодо її малолітньої доньки, без добровільної згоди останньої. Підозрюваний заперечив свою причетність до скоєння інкримінованого йому діяння», - йдеться у повідомленні.

Враховуючи тяжкість кримінального правопорушення, 11.04.2024 суд ухвалив обрати відносно підозрюваного запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту строком на 60 днів та покласти на нього обов’язки, передбачені ст. 194 КПК України:

  • прибувати до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою і повідомляти їх про зміну свого місця проживання;
  • утримуватися від спілкування з потерпілою та свідками у кримінальному провадженні;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Слід зазначити, що відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну силу.

У вироці Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 11 квітня вказано, що обвинувачений – уродженець с. Крайня Деражня Звягельського району. Зважаючи на його вік суддя дійшов до висновку про необхідність застосування стосовно нього в межах строку досудового розслідування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту за місцем фактичного проживання.

«Враховуючи тяжкість кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа_4, що відноситься до категорії особливо тяжких злочинів та за нього передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до п`ятнадцяти років, раніше притягувався до кримінальної відповідальності, зважаючи на його вік (на час вказаної в повідомленні про підозру події шістдесят дев`ять років) та на відсутність у нього міцних соціальних зв`язків, а також відсутність у матеріалах клопотання негативної характеристики підозрюваного, слідчий суддя дійшов до висновку про необхідність застосування стосовно нього в межах строку досудового розслідування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту за місцем фактичного проживання для забезпечення його належної процесуальної поведінки, що є достатнім для запобігання ризикам переховування від органів досудового розслідування з метою уникнення від кримінальної відповідальності й незаконного впливу на потерпілу та свідків», - йдеться у вироці.

Скриншот з вироку

Нагадаємо, 4 квітня суд помістив 43-річного жителя громади Житомирської області, підозрюваного у зґвалтуванні своєї 12-річної пасербиці, під варту без права внесення грошової застави.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2024 року за ґвалтування малолітньої дівчинки жителя одного із сіл Бердичівського району взяли під варту без визначення застави.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд запобіжний захід малолітня дитина сексуальне насильство зґвалтування  
Матеріали по темі