Влада

Юрій Павленко у Житомирі розкритикував роботу губернатора Рижука та його заступника Никитюка

24 February 2012, 20:45

З метою перевірки виконання Указів та доручень Президента України Житомирською обласною державною адміністрацією 24 лютого відбулась робоча поїздка Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка та керівника Управління забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини Людмили Волинець до Житомирської області.

Про це Житомир.info повідомили в управлінні забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини.

За участю голови ОДА Сергія Рижука відбулась нарада про хід виконання Указу Президента України «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні» в частині посилення кадрового забезпечення служб у справах дітей та створення умов для їх ефективної роботи.

На нараді обговорювалось Розпорядження голови Житомирської ОДА від 8.02.2012 р., яким передбачалась ліквідація (припинення юридичної особи) служби у справах дітей, на предмет відповідності законодавству України.

На переконання Уповноваженого Президента України з прав дитини, виконання цього Розпорядження без сумніву призвело б до грубих порушень прав дітей на території області. 

Юрій Павленко заявив чітку позицію: Розпорядження голови ОДА суперечить законодавству України, зокрема статтям 4 та 12 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», Постановам Кабінету міністрів України №№ 1068, 905 та 866, протирічить завданням, поставленим Президентом України, є грубим невиконанням Указу Президента України «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні» від 16.12.2011 року в частині «безумовного виконання вимог законодавства щодо штатної чисельності служб у справах дітей та недопущення ліквідації таких служб». 

Діяльність місцевої влади щодо реалізації прав дітей в регіоні, додав Юрій Павленко, повинна здійснюється в тому числі з урахуванням рекомендацій та заключних спостережень Комітету ООН з прав дитини (лютий 2011 року), в яких діяльність служб у справах дітей оцінена позитивно і йдеться про необхідність посилення служб у частині збільшення їх повноважень. 

У ході наради Уповноважений Президента України з прав дитини окремо відзначив ефективну співпрацю з обласною прокуратурою в питаннях захисту прав дитини. Також Юрій Павленко позитивно оцінив роботу обласної служби у справах дітей, зауваживши, що детальний аналіз буде проведено під час наступної робочої поїздки в Житомирську область у квітні місяці. 

Уповноваженим Президента України з прав дитини також була висловлена оцінка щодо  незнання законодавства в сфері захисту прав дітей та низького професійного рівня заступника голови-керівника апарату ОДА Олександра Никитюка.

За результатами наради голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук заявив, що Розпорядження про ліквідацію служб у справах дітей буде скасоване, а стосовно підготовки даного Розпорядження буде проведено службове розслідування. Розгляд питання про забезпечення ефективності діяльності служб у справах дітей області буде винесено на Колегію ОДА. Він також підкреслив, що Укази та Доручення Президента України виконуватимуться в повній мірі та обов’язковому порядку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі