Політика

Що приховує відвертість голови Житомирської обласної ради?

17 December 2007, 16:31

Більшість ховається у кабінетах ради

 

В п’ятницю «провалилась» чергова сесія обласної ради. Якщо раніше проведення сесій байкотували БЮТ та «Наша Україна» через незгоду із політикою суцільного «дерибану» решти фракцій, то цього разу в залі не з’явились і решта фракцій.

 

Змова чотирьох

Про те, що сесія не відбудеться оголосила сама голова ради Ірина Синявська при цьому послалась на події у Верховній Раді, які чомусь саме тепер стали заважати працювати депутатам Житомирської обласної ради. «Що раніше не можна було попередити?» - нарікали розходячись невтаємничені у закулісні події запрошені чиновників з усіх районів та міст області. Вочевидь, і сама причина оголошена Іриною Синявською не задовольнила багатьох у якості пояснення.

Трохи згодом голова обласної ради провела прес-конференцію, на який спробувала пояснити із своєї точки зору події, але тільки більше заплутала своїми полярними поясненнями. Спочатку вона заявила, що «чотири лідери великих фракцій шукають між собою домовленості» при цьому фракції Партії регіонів та Народної партії не йдуть на сесію, оскільки знають про провокацію з боку БЮТ та НУ. У останніх, на думку голови ради, вже вичерпані всі законні підстави відібрати головне крісло в раді. Але буквально через декілька секунд Ірина Максимівна говорить про те, що заколотники вирішили підкорити собі ще дві фракції, що на рівні області виглядає принаймні дещо смішно. Адже якій сенс більшості, які в Житомирській облраді складає Партія регіонів, Народна партія, КПУ та СПУ, підкорятись меншості БЮТ та «Нашій України», це схоже на бажання кролика проковтнути удава.

 

Більшість переховується

Але в своїх заплутаних поясненнях голова обласної ради, пішла далі, заявивши, що її запідозрили у формуванні більшості з депутатів усіх фракцій. На підтвердження своєї думки вона розказала про 51 привід депутатів, які нібито ходили по кулуарах, кімнатах обласної ради, готові всупереч керівництву фракції приступити до роботи. Чому не приступили? Пояснення таке: «ми не хотіли їх показувати», адже лідери фракцій, на думку пані Синявської, мстиві і точно відберуть у 51 депутата (!) мандати. Цікаво, як це вийде, якщо більшість буде у голови обласної ради, робота тервиборчкому заблокована, а ті ж БЮТ та «Наша Україна» вже більше півроку б’ються над тим, щоб нарешті ввести відповідно 9 та 5 нових депутатів, замість тих, яких позбавили мандатів. До речі, серед того списку і сама Ірина Синявська.

 

Долю обласного крісла вирішать у Києві

Менше з тим всім зрозуміло, багато що в раді вирішують фінансові інтереси, а зовсім не політика. Саме про це можна було почути «між рядків», коли Ірина Максимівна «чесно казала» про те, як підприємцям з родовища зеленого мармуру ставила умову перерахувати 300 тисяч гривень на обладнання школи у місті Ємільчино. При цьому голова ради говорить, що це її позиції спочатку гроші громаді – потім дозвіл на кар’єр, яку підтримує голова обласної адміністрації. І нібито позиція не погана, з огляду на те, що зараз родовища роздаються за безцінь. Але де була та позиція коли на сесії в серпні цього року родовища роздавались навіть без наявності усіх необхідних документів? Принциповість з’явилась і у питанні комунальної власності, для вирішення питань якої планують створити окрему депутатську комісію з депутатів, які проживають на Житомирщині.

На закінчення своїх пояснень щодо створення депутатської більшості та чергових завірянь в любові до громади, Ірина Максимівна повідомила, що в цей же день їде домовлятись із лідерами місцевих політичних сил у Київ. Про що саме так і залишилось незрозумілим, чи про те, щоб 51 фантомний депутат створили більшість або всупереч, як виходить із контексту, своїй совісті залишились вірними поглядам своїх лідерів? Очевидно -ні, бо вибору насправді немає. Єдине про що можна домовлятись – про те, як довго всидітиме голова обласної ради у своєму кріслі. А те, що крісло захиталось, підтверджує сама пані Синявська обмовившись, що керівник регіоналів народний депутат Микола Присяжнюк (людина, яка сприяла обранню Ірини Максимівни на нинішню посаду) хотів перевірити її позицію.

Чим закінчиться перевірка та змова «четвірки» наразі не відомо, але не можна не погодитись зі словами одного з бютівців після провалу сесії: «Ірина Максимівна докерувалась!»

 

Марина Ковальчук, незалежний журналіст

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі