Політика

На Житомирщині вшанували загиблих, померлих та живих ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

27 April 2012, 15:10

26 квітня – двадцять шості роковини Чорнобильської катастрофи. І щороку цей день, немов набат, гострим болем відгукується у серцях тих, кого невидимим для людського ока радіоактивним крилом зачепила дана техногенна трагедія.

Аварія, що сталася на Чорнобильській атомній електростанції, залишається найдраматичнішою та найважчою за своїми наслідками. Так, площа території і зони обов’язкового відселення склала близько 260 тис. га. До зони радіоактивного забруднення потрапило 2293 населені пункти, з яких – 70 у зоні відчуження, 92 – у зоні безумовного (обов’язкового) та 835 – у зоні гарантованого добровільного відселення. Чорнобильський радіоактивний пил, із гнаної на Захід вітром величезної, товщиною до 2 км, хмари ядерного палива у вигляді аерозолю так званих «гарячих частинок», змішаного з радіоактивними газами, добрався навіть до американського континенту та берегів Японії.

Масштаби на ЧАЕС могли бути незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації чорнобильської біди. Серед них – і представників Житомирщини.

Завдячуючи ліквідатору аварії на Чорнобильській АЕС, народному обранцеві, керівнику фракції Всеукраїнської Чорнобильської Народної Партії «За добробут та соціальний захист народу» в Житомирській обласній раді Віктору Развадовському борцям із невидимим смертоносним чорнобильським «мирним» атомом області вкотре вдалося разом згадати сторінки власного сумного, проте героїчного, минулого, вшанувати загиблих та померлих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Так, у гарнізонному Будинку офіцерів, що в обласному центрі, випала нагода зустрітися 312 героям-чорнобильцям Житомирського району. На жаль, через підірване техногенною катастрофою здоров’я не всі із них зуміли у день 26-ї річниці пам’яті жертв чорнобильської трагедії прибути до Житомира.

Захід розпочався врученням пам’ятних медалей ліквідаторам-чорнобильцям, виготовлених за кошти, вишукані Віктором Развадовським, та переглядом документального фільму «Чорнобиль за секунди до катастрофи». Навіть дозована правда через десятки років про справжні причини та величину пагубності впливу цієї смертоносної біди викликала сльози у людей, які самовіддано приборкали чорнобильське пекло.

Не зміг словами «добрий день» звернутися до присутніх ліквідатор аварії на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, підполковник, керівник польотів авіації винищувачів Олег Щербінін, оскільки 26 квітня у нього асоціюється з початком відліку чисельних людських втрат у мирний період. І найперше, серед офіційно визнаних понад 8000 загиблих, – з екіпажем гелікоптера Мі-8, представники якого напередодні повернулися із Афганістану.

За мужність та відвагу, високий професіоналізм, виявлені під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС керівництвом району державними нагородами та грошовою винагородою були відзначені В.О.Кудін, П.І.Федоренко, О.О.Рилов, А.М.Грецький (ліквідатори першої категорії), О.Д.Заровний та С.Д.Нестеренко (ліквідатори другої категорії).

Голова Житомирської обласної організації ВЧНП «За добробут та соціальний захист народу» Іван Розводовський висловлюючи найщиріші слова вдячності за, без перебільшення, подвиг ліквідаторів, засвідчив нерозуміння та несприйняття рішення Конституційного Суду України щодо можливості невиконання правових норм вітчизняного законодавства щодо компенсаційних виплат чорнобильцям за втрачене здоров’я. Навіть за умови, що вони ніколи жодним урядом стовідсотково не виплачувалися. Адже визначений законом розмір пенсій для абсолютної більшості ліквідаторів міг стати єдиною більш-менш стабільною гарантією отримання необхідної медичної допомоги.

За душі померлих та здоров’я живих помолився настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору отець Богдан Бойко.

Корзина з квітами від учасників заходу була піднесена до підніжжя пам’ятного знаку «ЧОРНА БІЛЬ».

Аналогічні заходи відбулися і в райцентрах області.

 

Прес-служба Житомирської обласної організації Всеукраїнської Чорнобильської Народної Партії «За добробут та соціальний захист народу»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі