Суспільство

Олександр Пастовенський про інтернати в Житомирській області: Це пережиток Радянського Союзу

15 November 2012, 13:35

 У Житомирській області планують зменшити кількість інтернатів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про це Житомир.info повідомив начальник управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації Олександр Пастовенський.

«Нещодавно закрилася школа-інтернат для дітей-сиріт, яка знаходилась в Житомирі на Богунії. Ліквідували заклад, бо не було дітей: в 1-й клас ніхто не поступив. Це означає, що сім´ї доволі охоче беруть на виховання малюків дошкільного віку. Зараз в Житомирській області діє 16 установ інтернатного типу. Там виховується 2 тисячі дітей, серед них – діти-сироти, інваліди, «чорнобильці», є діти із малозабезпечених сімей. В інтернатах працює майже 2 тисячі людей», - розповів Пастовенський.

Начальник обласного управління освіти наголосив, що кожна дитина має виховуватись у сім’ї.

«Інтернати для виховання дітей – це пережиток радянської системи, коли всі виховувались, як гвинтики. Їх кількість треба поступово скорочувати. Це зовсім не означає, що ми хочемо просто розпустити такі установи. Умови в закладах для обездолених дітей дуже гарні: там і ремонт хороший, і харчування. Але це не може замінити дитині сім´ю і батьківську любов. На одного вихованця сирітського інтернату виділяють у 12 разів більше грошей, ніж на учня звичайної школи. Лише на харчування щоденно виділяється десь 40 гривень на дитину. Це не враховуючи спонсорських коштів. Діти їдять рибу, ікру, цитрусові цілий рік. Але там виростають люди, які не вміють жити в сім´ї. Часто буває так, що вони покидають інтернат, одружуються, а потім їхні діти потрапляють туди, звідки прийшли їхні батьки. В інтернатах іноді виховується по 4 покоління. Виходить, замкнуте коло. Такі заклади продукують самі себе», - каже начальник управління освіти і науки облдержадміністрації.

Олександр Пастовенський розповів, що нерідко батьки навмисне віддають своїх дітей у спецінтернати.

«Деякі батьки заради вигоди віддають своїх дітей у спецінтернати для дітей з вадами розвитку. Часто туди поступають дітки не так хворі, як педагогічно запущені. Основна проблема в тому, що випускники таких спецінтернатів не зможуть вступити до вищих навчальних закладів і, як правило, в них не виходить влаштуватися на пристойну роботу. Зараз прокуратура перевіряє спецінтернати для дітей з вадами розвитку, аби з’ясувати законність зарахування до таких закладів», - зазначив начальник управління.

Він також розповів, що в області починають запроваджувати інклюзивну систему освіти.

«Для дітей з фізичними вадами у нас в області діє 4 спецшколи-інтернати, однак і там кількість вихованців зменшиться, адже для таких діток ми зараз запроваджуємо інклюзивну освіту. Вона передбачає, що дитина, яка, наприклад, погано чує, буде вчитися у звичайному класі. Тоді вона буде адаптована до суспільства, та й інші учні будуть розуміти, що є і таке, навчаться співчувати», - розповів Пастовенський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі