Місто

В управлінні освіти розповіли, в які дитсадки Житомира найпростіше влаштувати дитину

25 April 2014, 17:21

У окремих мікрорайонах Житомира в останній час вкрай важко влаштувати дитину в дитячий садок. У групах числиться по 30-35 чоловік (норма – до 15 дітей в яслях та до 20 у групах дошкільного віку), а реєстрація дитини на електронному порталі не гарантує, що її зарахують у бажану групу бажаного дитсадка.

«Свого сина, якому зараз 1,5 року, ми поставили на чергу у дитячий садочок ще у лютому цього року, тому що на Богунії дуже важко влаштувати дитину – знаємо по старшому (синові)», - розповідає житомирянка Ліля.

Все тому, що останні 7-8 років і щороку у Житомирі збільшується народжуваність, а відтак – і кількість дитячого населення, - розповідає провідний спеціаліст управління освіти Житомирської міської ради Людмила Єфремова.

«Проблема із влаштуванням дитини у дитячий садочок дійсно існує. Однак ситуація не є критичною, оскільки фактичне відвідування дітьми дитячих садків по Житомиру становить 62%. Тобто, діти можуть числитися в групі по списку, але з різних причин – хвороба, декретна відпустка мами, літнє оздоровлення в бабусі – відвідують дитсадок із перервами», - говорить Людмила Єфремова.

У Житомирі станом на 1 квітня 2014 року нараховується 44 дошкільних навчальних заклади різних типів і форм власності. З них 38 звичайних дитсадків, 6 центів розвитку дитини і 6 навчально-виховних комплексів. У всіх дошкільних закладах навчається і виховується 12430 дітей.

У 26 дошкільних закладах комбінованого типу працює 100 груп, в яких виховується 1725 дітей з різного ступеню вадами мовлення, зору, слуху та опорно-рухового апарату. Діти спецгруп зараховуються без електронної черги на підставі висновку обласної психолого-медико-педагогічної комісії та направленням управління освіти.

«Відповідно до положення про дошкільний навчальний заклад, прийом до ДНЗ здійснює його керівник. У 2012 році з метою доступності кожної дитини до навчального закладу по всій Україні запроваджено систему електронної реєстрації дітей у ДНЗ. У грудні 2013 року ця система почала діяти у Житомирі. Тобто, сьогодні батьки можуть зареєструватися на сайті reg.isuo.org, побачити перелік дитячих закладів, обрати зручний за розташуванням, подивитися, яка там наповненість і перевантаженість, яка існує черга. За допомогою інструкції, яка міститься на сайті, кожна мама чи тато може поставити свою дитину на чергу в той чи інший дитсадок», - говорить Людмила Єфремова.

Електронна система не створить додаткових місць, але черга є рухомою, оскільки першого червня кожного року у дитсадках проводиться перекомплектація груп: діти раннього віку переводяться у молодшу групу і т. д., і набираються групи дітей раннього віку (від 2 до 3 років). Прийом дітей проводиться протягом всього року за навності вільних місць, - наголошує Єфремова.

«Є садочки, які вже сьогодні можуть взяти дітей на виховання. Найменш переповненими на сьогодні є 4 дитсадки в районі Польової площі, дитсадок №3 в районі паперової фабрики, ДНЗ №№45 та 30 у центрі (вул. 8 Березня та Пушкінська). Важче влаштуватися у дитячі садки на Крошні та Богунії», - говорить провідний спеціаліст.

Як повідомила Людмила Єфремова, за 4 останні роки за кошти міського бюджету відновлена робота 24 груп у дитсадках міста. Це практично 2 дошкільних навчальних заклади по 12 навчальних груп. Протягом 2013 року відновлено роботу 8 додаткових груп у шести ДНЗ (у двох групах завершуються ремонтні роботи). Це дало змогу збільшити кількість дитячих місць на 160.

Згідно з даними, розміщеними на електронному порталі реєстрації, у Житомирі прогнозована кількість місць у дошкільних навчальних закладах на 1 вересня 2014 року становить 2166. Хоча ця цифра може змінюватися щогодини, - наголошує спеціаліст.

Що можна запропонувати батькам, які не можуть влаштувати дитину в обраний садочок? Управління освіти пропонує два шляхи вирішення.

Перший. Дитині буде надана можливість відвідувати інший ДНЗ, у якому є вільні місця.

І другий шлях – це короткотривале перебування дитини в обраному садочку (з 9 до 12 години та, за бажанням, у післяобідній час). Це безкоштовна форма пербування (дитина не харчується, і з батьків не стягується плата за харчування), під час якого дитина відвідує навчальні та розвивальні заняття і гуртки з дітьми своєї вікової категорії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі