Суспільство

У Житомирській області грибок поставив під загрозу вишневий сезон

16 June 2014, 12:06

Цього літа вишня може стати золотою у ціновому вираженні ягідкою – у Житомирській області через кокомікоз жовтіють і обсипаються вишні.

«Кокомікоз – грибкова хвороба, пов’язана із надлишком вологи у ґрунті та повітрі. Вона уражає кісточкові дерева, найчастіше – саме вишні», - говорить інженер-еколог КП «Зеленбуд» Житомирської міської ради Тетяна Венгловська.

Хворіти дерева почали два-три тижні тому, дивлячись у якій місцевості. У селах Довжик та Глибочиця Житомирського району, де протягом останніх двох місяців дощі йшли один за одним, пожовклі вишні стоять чи не у кожному подвір’ї.

«Спочатку листя вкривається цятками. Далі цятки зливаються у плями, затим листя жовкне і опадає. Найгірше те, що грибок вражає і плоди – вишні псуються, пліснявіють і обсипаються», - каже Тетяна Венгловська.

Обробка протигрибковими препаратами навряд чи врятує урожай, але захистить дерево від загибелі взимку, - переконує еколог. Справа в тому, що найчастіше хворіють молоді дерева, не захищені імунітетом. Грибок витягує соки, і дерева не можуть протистояти морозам і вітрам. Тому радить хоча б раз обробити вишні звичайною бордоською сумішшю, листя для нерозповсюдження хвороби слід згребти і спалити.

Зі слів еколога, поширення кокомікозу не означає повний провал вишневого сезону. Є райони Житомирської області, де дощів було небагато, і дерева вистояли. Також важливу роль зіграла профілактика грибкових хвороб – дбайливі господарі обробили дерева ще до цвітіння.

Наразі головною ягодою на житомирських ринках є черешня, яка при досить високій ціні у 25-32 гривні за кілограм вже обійшла полуницю. Варто зауважити, що цьогоріч черешні виявилися стійкішими до кокомікозу, ніж вишні, випадки їх ураження є поодинокими.

Вишня угамовує спрагу і покращує апетит, зміцнює кровоносну систему. Систематичне вживання цих ягід знижує ризик серцевих нападів у людей. Вишня здатна знищувати шкідливі бактерії і не давати їм розмножуватися при хворобах. Відомо, що ця ягода має послаблюючу і відхаркувальну дію. На вишні часто роблять різні сиропи від кашлю і простуди.
Людям з високою кислотністю шлунка не рекомендується вживати вишню через вміст у ній яблучної і лимонної кислот – вони подразнюють слизову оболонку травного тракту, чого не робить так схожа на неї черешня.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області рясні дощі зіпсували полуничний сезон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі