Суспільство

В Житомирській області дощ зіпсував полуничний сезон

6 June 2014, 09:24

Через рясні й тривалі дощі мешканці Житомирської області, які вирощують полуницю, лишилися без заробітку. Вартість ягід за тиждень впала від 35 грн. за кілограм до7-8 грн., а перекупщики взагалі приймають по 5 грн. за кілограм. Продавці кажуть, що такої низької ціни не було вже кілька років, адже раніше у сезон середня вартість її складала 12-20 грн.

Надмірна кількість води перенасичує ягоди вологою, вони не такі солодкі та швидко втрачають форму. Заготівельники з сіл бояться везти, як раніше, полуницю не тільки до Одеси, а й до Житомира чи на перехрестя у Високу Піч. Продавців полуниці з сіл можна зустріти в основному впродовж траси з Баранівки на Житомир, або ж на місцевих ринках. Перекупників набагато менше, ніж торік.

«Полуниця просто гниє, навіть не достигши. Вибирати доводиться під дощем. А толку з того мало – полуниця не така солодка, як завжди, водяниста, перевезти її практично не можливо – вона перетворюється на кашу, довго не лежить, та й на консервацію не особливо годиться, хіба на компоти», - говорить Валентина Гончарук, яка вирощує в Романові кілька соток полуниці.

Жінка весною вкривала частину ягід агроволокном, аби мати ранній врожай. Тепер воно трохи рятує частину врожаю від замокання.

Продавці полуниці сподіваються, що найближчим часом дощі вщухнуть і вони зможуть зібрати ще й гарний врожай, адже природа і так їм зіпсувала «полуничний бізнес».

Нагадаємо, на початку червня 2012 року полуниця в Житомирській області коштувала 20-26 грн за кілограм, а минулого року в розпал сезону її вартість складала 10-13 грн за кілограм.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі