Влада

В Житомирі створили комісію, яка має розібратися у конфлікті навколо апаратів для гемодіалізу

17 June 2014, 18:21

На тиск і порушення законодавства у сфері держзакупівель з боку нової влади скаржиться головний лікар Житомирської обласної лікарні імені Гербачевського Михайло Борщівський.

Мова йде про закупівлю витратних матеріалів для відділення гемодіалізу, де проводять очищення крові за допомогою апарату «Штучна нирка». Кілька разів обласна лікарня намагалися провести тендер, але його блокували невідомі фірми з Київської області.

Поки тендери відкладалися, департамент охорони здоров'я провів тендер, переможцем якого стала німецька фірма «B.Braun». Фірма-переможець запропонувала найнижчу ціну, але запропоновані нею витратні матеріали не підходять для використання більшістю апаратів швецького виробництва, які вже є у відділенні.

Головний лікар пояснює, щоб виграти тендер, фірма зобов’язалася постачати універсальні витратні матеріали, які підійдуть до наявної у відділенні техніки. Коли ж з’ясувалося, що системи не підходять, фірма без відома головного лікаря привезла у відділення «штучну нирку» іншої марки.

Головний лікар нарікає: через відсутність необхідних витратних матеріалів 21 сучасна «штучна нирка» стоїть без потреби. Натомість у відділенні мусять використовувати безкоштовно привезені переможцем тендеру апарати, які не мають свідоцтва про державну метрологічну перевірку, отже заборонені до використання.

Що робити з наявним обладнанням і чи не позначиться така економія на здоров’ї пацієнтів, у департаменті охорони здоров‘я не кажуть. Обіцяють лише дати окрему прес-конференцію і повідомити свою позицію.

В обласній раді вже порахували: придбавши дешевші витратні матеріали, заощадили 6 млн. грн. Все тому, що учасниками цих торгів стали всі підприємства, які працюють на ринку України і програма не прописувалася під конкретного учасника.

Заступник голови облради Руслан Годований також повідомив, що після заяв головного лікаря Житомирської обласної клінічної лікарні, створили комісію яка до п’ятниці має всебічно вивчити питання та надати відповідь обласній раді, громаді та засобам масової інформації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі