Культура

«Грудневими вечорами» відкрили відреставровану Житомирську філармонію

10 December 2014, 11:06

9 грудня в оновленій концертній залі Житомирської обласної філармонії імені Святослава Ріхтера розпочався масштабний музичний фестиваль «Грудневі вечори».

Про це Житомир.инфо повідомили в прес-службі Житомирської облдержадміністрації.

Чергові «Грудневі вечори» нарешті знову відбулися в концертній залі обласної філармонії. Півтора року тривали ремонтні роботи у цій частині закладу.

Зі слів генерального директора Житомирської обласної філармонії Петра Даценка, приміщення фактично створювалося заново – від заміни системи освітлення до повного відновлення сцени. Від колишньої концертної зали, по суті, залишилися тільки стіни. Будівельники наростили нові яруси у залі, прикрасивши кожен із них гіпсовою ліпниною, пофарбованою в золотистий колір. В якості розпису на стелі – відображення живописних полотен. Стіни ж оздоблені венеціанською штукатуркою, що поліпшує акустичні властивості цієї зали. Більше того, навіть нові крісла та їх оббивку добирали так, аби вони жодним чином не впливали на чутність звуків у різних частинах зали. Зрештою, ремонтні роботи довелося затримати на два місяця. Адже значного оновлення потребувала сцена. Там повністю замінили підлогу.

Цьогоріч фестиваль «Грудневі вечори» у Житомирі приймає кращі творчі колективи та виконавців із Вінниці, Києва та Львова. Протягом трьох зимових вечорів – з 9 по 11 грудня – вони зігріватимуть серця житомирян майстерними інтерпретаціями класичних творів.

Генеральний директор Житомирської обласної філармонії, заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, доцент Петро Даценко пояснив, що особливість цьогорічного фестивалю у тому, що його учасниками є кращі вітчизняні виконавці.

«Зазвичай участь у фестивалі брали музиканти з-за кордону – з Білорусії, Молдови, Польщі, Румунії, Росії. Цього року, зважаючи на складну суспільно-політичну ситуацію в нашій державі, ми вирішили не ризикувати, і тому не запрошували зарубіжних виконавців. Та й, зрештою, наші, українські, музиканти є високопрофесійними майстрами, яких ми повинні підтримувати. Так, першого дня під диригуванням заслуженого діяча мистецтв України Георгія Куркова виступив академічний камерний оркестр «Арката» (м. Вінниця). Також для житомирян зіграв знаний львівський скрипаль-віртуоз, соліст, лауреат міжнародних конкурсів, фіналіст телепроектів «Україна має талант» і «Британія має талант», скрипаль, занесений до Книги рекордів України, Олександр Божик. А з Києва ми запросили композитора, піаніста Олександра Саратського, котрий у супроводі оркестру виконав власні твори та обробки українських народних пісень. Загалом, 9 грудня прозвучали композиції Вівальді, Сарасате, Брамса, Гардела, Монті та Скорика», - розповів Петро Даценко.

Заразом керівник філармонії повідомив, що другого дня, 10 грудня, поціновувачі високого музичного мистецтва зможуть доторкнутися до прекрасного разом із муніципальним академічним камерним хором «Київ» і національним ансамблем солістів «Київська камерата».

«Ці колективи активно гастролюють, а відтак – дуже рідко працюють в Україні. Тому про виступи з ними ми домовлялися аж за півроку», – пояснив Петро Даценко.

Наостанок же, 11 грудня, відвідувачів «Грудневих вечорів» заворожуватиме академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України (головний диригент – народний артист України, професор Роман Кофман). Протягом двох відділень музиканти разом із солістом-виконавцем Антонієм Баришевським по-своєму відтворюватимуть «Гуцульську рапсодію» Георгія Майбороди, рапсодію на тему Паганіні тв.43 Сергія Рахманінова та симфонію №2 ре-мажор тв.73 Йоганнеса Брамса. Причому, акцентував Петро Даценко, згадана симфонія Брамса у Житомирі прозвучить вперше.

«Класична музика допомагає підняти дух віри і боротьби», - акцентував на необхідності проведення фестивалю «Грудневі вечори» саме зараз, у непростий для України час, Петро Даценко.

Як повідомляв Житомир.info, капітальний ремонт будівлі філармонії розпочався в 2010 році. На її реставрацію спочатку планувалось використати 14,1 млн. грн., врешті-решт витратили 17 млн. грн. (з них 1,5 млн. грн. на придбання обладнання). За даними заступника голови облради Руслана Годованого, лише в 2014 році на завершення ремонтних робіт у філармонії з обласного бюджету було спрямовано 7 млн. 175 тис. грн.

Фото прес-служби Житомирської ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі