Влада

Заступник житомирського губернатора Ярослав Лагута «відхрестився» від перевірки волонтерських скриньок

14 January 2015, 18:46

 Т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута прокоментував ситуацію навколо ініціативи громадських активістів щодо створення на Житомирщині координаційної ради волонтерів, - повідомляє прес-служба ОДА.

Ярослав Лагута зазначив, що протягом останніх кількох місяців всі ми побачили, наскільки потужним на Житомирщині став волонтерський рух. За словами посадовця, в облдержадміністрацію почали надходити пропозиції від людей, які отримують допомогу, щодо координації цього процесу. Непоодинокими є випадки, коли, наприклад, одні військовослужбовці, задіяні в антитерористичній операції, отримують багато допомоги, а інші, навпаки, позбавлені найнеобхіднішого.

«У нас з’явилася ідея зібрати найактивніших волонтерів, поспілкуватися з ними та спільно визначити пріоритетні напрямки діяльності. Підкреслюю, що облдержадміністрація не має наміру жодним чином впливати на волонтерський рух чи очолювати його. Ми виключно прагнемо надати майданчик для спілкування та можливість координації зусиль тим, хто збирає і надає допомогу», - зауважив Ярослав Лагута.

Посадовець розповів, що на сайті облдержадміністрації вже створена рубрика «Волонтерський рух». Саме в ній всі небайдужі мають нагоду пропонувати свою допомогу, а люди, які потребують підтримки, подаватимуть перелік нагальних потреб. Відтак, волонтери зможуть допомагати військовослужбовцям, їхнім сім’ям та переселенцям. Однак з’ясувалося, що між різними волонтерськими організаціями існують принципові підходи та неузгодженості. Одні волонтери вважають, що вони допомагають більше, інші, натомість, намагаються відстояти свою значимість.

Ярослав Лагута наголошує, що на Житомирщині формально лише одна організація відповідає прописаним у Законі України «Про волонтерську діяльність» нормам. Під час зустрічей керівництва області з волонтерами найчастіше порушувалося питання про те, що багато людей збирають кошти, про цільове призначення яких нічого невідомо, в той час як інші надають допомогу нашим військовим-землякам. Волонтери вирішили, що скриньки з грошима мають бути опломбовані печатками кількох громадських організацій. При цьому посадовець вказав: «Влада не може перевірити всі громадські організації, які збирають допомогу, на предмет їх фінансової грамотності і фінансової чесності. Ми діємо виключно в правовому полі. Для представників обласної влади немає кращих чи гірших волонтерів, а також тих, хто працює більше або менше. Ми в жодному разі не будемо обирати головного волонтера Житомирщини. Ніякого юридичного статусу координаційна рада волонтерів не має».

Ярослав Лагута звернув увагу: «Мета облдержадміністрації полягає в тому, аби допомогти волонтерському руху об’єднати зусилля та координувати спільні дії. Наголошую, що до скриньок, в які збирають кошти, ми не маємо жодного відношення. Обласна влада категорично проти з’ясування стосунків між представниками волонтерських організацій, адже це створює напругу в суспільстві. В першу чергу, волонтери мають зосередити увагу на координації реальної допомоги тим, хто її потребує. Всі ті, хто збирає кошти, не повинні прикриватися облдержадміністрацією, апелюючи до того, що там проходили зустрічі представників влади із волонтерами. Керівництво області жодним чином не впливає на розподіл ролей між волонтерськими організаціями».

Як повідомляв Житомир.info, 12 січня під час зібрання в Житомирській облдержадміністрації координатором волонтерського руху обрали члена міськвиконкому Олександра Зуба. Наступного дня учасник зібрання на чолі з Зубом та бійці батальйону «Айдар» організували рейд по вилученню скриньок з пожертвами. Перед перерахунком коштів у скриньках волонтерські координатори викликали міліцію, бо виявили у скриньці з Житнього ринку подвійне дно.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі