Влада

Як в Житомирській обласній раді затверджували бюджет на 2015 рік

16 January 2015, 17:41

Майже годину обговорювали бюджет на черговій сесії Житомирської облради. Не всі депутати погоджувались, що головний бюджетний документ потрібно підтримувати в запропонованому вигляді. Представляла проект обласного бюджету директор фіндепартаменту Ганна Ємченко.

Голова фракції Комуністичної партії Микола Тимошенко акцентував увагу колег депутатів на тому, що нинішній бюджеті зробить мешканців Житомирської області біднішими.

«Треба правду казати людям: наші поліщуки збідніють на половину. Давайте будемо чесними і відвертими - на 25% інфляція тільки з’їсть, 25% ми забираємо з незахищених статей, яка ж це фінансова децентралізація. Якщо це є такий перший крок, то він просто недолугий. Я ще раз і ще раз хотів би наголосити на цих надзвичайно болючих питаннях», - каже Микола Тимошенко.

Позафракційний депутат Ярослав Долгих наголосив, що, окрім видатків, обов’язково потрібно звертати увагу і на доходи бюджету.

«Всі говорять зараз про видатки. Два слова про дохідну частину: мені цікаво, чому ми не передбачаємо ніяких доходів від приватизації в цьому році. Ми приймаємо програми підтримки, програми підтримки комунальної власності… Її треба негайно продавати, і ці гроші потрібно назад пускати в економіку. У тому вигляді, у якому на сьогоднішній день бюджет запропоновано, я його підтримати не можу. Закликаю зробити те саме й інших», - переконує Ярослав Долгих.

Втім, головний фінансовий документ області прийняли – «за» проголосували 79 депутатів з 83 присутніх в залі. За словами голови облради, бюджет на цей рік дозволить повністю виплатити зарплати та профінансувати раніше прийняті програми.

«Бюджет, який ми прийняли, дасть можливість виплачувати заробітну плату працівникам ста вісімдесяти чотирьох установ, організацій, які на обласному бюджеті. Необхідність прийняття цього бюджету була в тому, що ті програми, які ми приймали перед цим - і по реабілітації, і по військових, і по незахищених категоріях - програма без бюджету, вона, вибачайте, нічого не варта, бо бюджет головний документ - ми зможемо і ці програми фінансувати», - розповідає голова облради Віталій Француз.

Голова Житомирської ОДА додає: бюджет є збалансованим, і в ньому навіть вдалось передбачити здорожчання енергоносіїв.

«Видатки в цьому році не менші, ніж були в минулому році, а вони ще навіть більші в деяких моментах. Не значно більше, тобто ми в цьому році змогли не тільки бюджет прийняти збалансований, тобто витратна частина відповідає повністю дохідній частині, а ми ще й змогли збільшити видатки і закласти там 30%, наприклад, здорожчання енергоносіїв, тому що ми не знаємо, як воно буде, але ми в своєму бюджеті передбачимо. Ми готові і навіть до таких колізій. Тому я ще раз заявляю: бюджет збалансований», - наголосив голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський.

Чиновники кажуть: бюджет області у нинішньому вигляді покликаний покрити першочергові витрати, втім, обіцяють: вже на наступній березневій сесії будуть розподіляти вільні залишки коштів 2014 року і говоритимуть про капітальні видатки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі