Суспільство

Житомирський перинатальний центр першим отримав сертифікат управління якістю

12 February 2015, 10:40

Житомирський обласний перинатальний центр отримав сертифікат на систему управління якістю, яким посвідчується, що система управління якістю стосовно надання послуг із медичної практики, які надаються закладом, згідно з чинними нормативними документами відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001:2009 «Системи управління якістю. Вимоги» (ISO 9001:2008, IDT).

Отримав першим серед усіх лікувально-профілактичних закладів Житомирщини!

На сьогодні лише поодинокі лікувально-профілактичні заклади України сертифіковані на відповідність вимогам національного стандарту, а в Житомирській області процес підготовки до сертифікації розпочався лише минулого року, коли набув чинності відповідний наказ Міністерства охорони здоров'я України, за яким вищу акредитаційну категорію можуть отримати лікувально-профілактичні заклади, які надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу за умови наявності цього сертифіката.

- Ми плідно працювали над тим, щоб отримати чергове визнання високої кваліфікації роботи нашого закладу – сертифікат управління якістю, який дає змогу претендувати на отримання вищої категорії, яка присвоюється комісією МОЗ України, - відзначив головний лікар обласного перинатального центру Юрій Рувімович Вайсберг. – Так, була проведена дуже велика робота з підготовки відповідних документів, внутрішній аудит нашої діяльності, багато тренінгів із працівниками центру – впродовж цього ми отримали багато нових знань.

Будучи сучасним лікувально-профілактичним закладом третинного рівня надання медичної допомоги, в якому здійснюється повний комплекс акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги, спрямованої на народження здорової дитини, Житомирський обласний перинатальний центр є одним із перших пологопомічних закладів України, де впроваджуються сучасні перинатальні технології, які ґрунтуються на принципах доказової медицини згідно з рекомендаціями ВООЗ. Відтак колектив прагнув довести, що його робота відповідає вимогам до системи управління якістю, адже лікувально-профілактичний заклад успішно показує свою здатність постійно надавати медичні послуги, які задовольняють вимоги пацієнтів, медпрацівників, та постійно їх вдосконалювати.

- Отож встановлена в перинатальному центрі система управління якістю забезпечує виконання відповідних вимог, орієнтована на підвищення задоволеності пацієнтів та медпрацівників завдяки її результативному застосуванню та постійному покращенню, - наголосив керівник закладу. - Нею охоплені всі структурні підрозділи перинатального центру – її впровадження дає змогу постійно вдосконалювати якість надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим, задовольняти їх потреби, а також задовольняти потреби медичного персоналу.

- Й вручення сертифіката – це подія не лише для колективу обласного перинатального центру, а й для всієї медичної спільноти Житомирщини, - наголосив директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас. – Сьогодні для лікувально-профілактичних закладів визначені стандарти надання медичної допомоги, які базуються на досягненнях доказової медицини – досягнувши цих стандартів, ми досягаємо якості надання самої медичної допомоги. Тому приємно відзначити, що якістю наданих вами послуг – яка завжди дуже висока - ви навчились управляти, адже це - запорука задоволеності пацієнтів наданою медичною послугою. Отож щиро бажаю й надалі утримувати цю першість, залишаючись незмінним прикладом для інших лікувально-профілактичних закладів області та їх колективів - якщо кількість таких закладів буде збільшуватись, то населення, яке звертається за медичною допомогою, тільки дякуватиме за те, що її якість покращуватиметься.

Тим паче, що, як наголосив О.М.Торбас, бюджет, виділений для цьогорічних потреб медицини області, абсолютно достатній для системи охорони здоров'я Житомирщини – надання планової, екстреної та невідкладної медичної допомоги.

- Хочу зауважити, що гарну суттєву підтримку при наданні медичної допомоги ми маємо від благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», - відзначив керівник медичної галузі області. - Тож я думаю, що пацієнти наших лікувальних закладів будуть задоволені.

Генеральний директор державного підприємства «Житомирський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Микола Миколайович Дейсан, вручаючи обласному перинатальному центру сертифікат на систему управління якістю стосовно надання послуг із медичної практики, висловив тверде переконання, що це гарне починання матиме продовження серед інших лікувально-профілактичних закладів області.

- Наразі працюють над підготовкою до його отримання колективи обласного медичного консультативно-діагностичного центру, ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського, інших лікувально-профілактичних закладів, - повідомив він. - Отримання сертифіката – це ваша виснажлива праця багатьох років, посилена багатьма факторами, серед яких – людський. І 95% успішної діяльності вашого закладу стала можливою завдяки його керівнику, адже саме Юрій Рувімович зумів створити високопрофесійний колектив – основу надання якісної спеціалізованої медичної допомоги. Ви «взяли на себе», я сказав би, не права, а більше обов’язків – покращувати надання послуг, до того ж робити це постійно. Тому я бажаю вам снаги, здоров'я, сили та знань підтримувати систему управління якості на високому рівні. І щоб ваш чудовий колектив, який завжди був взірцем не лише в роботі медицини області, а й у ставленні до людей, тримав цю марку ще багато років. Адже в Україні сьогодні відомо всім, що багато «зірок» - знаних людей держави - народжують саме у вас. Тому з великою гордістю, відповідальністю та честю вручаю цей сертифікат та дякую за вашу працю.

- З отриманням сертифіката ця робота не завершується - вона набирає обертів, - запевнив Ю.Р.Вайсберг, - адже ми розуміємо, що на досягнутих знаннях зупинятись не можна. Так, ми увійшли в програму (яку фінансує одна з американських фармацевтичних компаній) з покращення командної роботи управління якістю. У нас відбулись тренінги за участю відомих у світі науковців, працівників охорони здоров'я Гарвардського університету, Грузії – відтак ми маємо в своїх лавах кількох своїх тренерів, котрі самі вже проводять тренінги з покращення якості управління командною роботою для персоналу медичних закладів області. Отож хочу подякувати всім працівникам обласного перинатального центру, котрі працювали над тим, щоб захистити честь свого закладу отриманням цього сертифіката. Це – ваше досягнення!

http://www.maternity.zhitomir.net/uk/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі