Політика

«Укрзалізниця» не збирається запускати електропоїзд Київ-Житомир – нерентабельний

7 April 2015, 16:05

 «Укрзалізниця» не збирається запускати потяг Київ-Житомир, бо він нерентабельний.

Таку відповідь отримав на свій запит народний депутат від Житомира Борислав Розенблат.

Пожалівшись на зношеність електропоїздів, збитки від пасажирських перевезень та пригадавши, що «за перевезення пільгових категорій громадян за 12 місяців 2014 року залізницею недоотримано коштів по Київській та Житомирській обласним державним адміністраціям у розмірі 26,1 млн.грн.», в «Укрзалізниці» назвали причини відсутності прямого залізничного сполучення між Житомиром та столицею.

«З метою вивчення пасажиропотоку з 22.08.2011 було призначено регіональний поїзд №861/862 сполученням Київ-Житомир. Згідно з проведеним аналізом продажу проїзних документів за період курсування регіонального поїзда №861/862 Київ-Житомир його населеність складала 20-30%, тому залізниця з метою зменшення експлуатаційних витрат була змушена з 27.07.2012 відмінити його курсування. Враховуючи те, що на цей час пасажирські перевезення здійснюються в умовах дефіциту справного рухомого складу, а також нестачі коштів для своєчасного оновлення, модернізації та капітального ремонту рухомого складу, зважаючи на недостатність існуючого пасажиропотоку відновлення курсування регіонального поїзда №861/862 Київ-Житомир на сьогодні не передбачається», - пояснюється у листі, який підписав в.о. генерального директора «Укрзалізниці» Максим Бланк.

Нагадаємо, урочистий запуск прямого електропоїзда Житомир-Київ, який повинен був курсувати щоденно, відбувся 22 серпня 2011 року. Через три місяці «Укрзалізниця» повідомляла, що вдалося істотно підвищити показник заповнюваності електропоїздів на даному маршруті: «Якщо в перші тижні курсування електропоїзда середня заповнюваність складала 16%, то зараз в окремі дні вона складає 80% при середньому рівні 45%». Розклад руху неодноразово змінювалося, а потім взагалі відмінили.

«Я обурений відповіддю «Укрзалізниці». Неможливо собі уявити обласний центр без залізничного сполучення з іншими містами України. Я буду і далі добиватися того, щоб через Житомир йшли потяги. Я вимагатиму, щоб мені довели, що це справді економічно-невигідно. Сьогодні проїзд у приватних автобусах дуже дорогий, в рази дорожчий ніж у залізничному транспорті. Відповіддю я не задоволений, боротьбу продовжую», - прокоментував відповідь на своє звернення народний депутат Борислав Розенблат.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 березня 2015 року на 30% подорожчав проїзд у маршрутках «Житомир-Київ» і зараз він становить 80 гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі