Політика

Більше 300 млн. грн. Житомир отримає від Швейцарського уряду на енергоефективні заходи

8 May 2015, 08:53

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства відбулося підписання Меморандуму про взаємопорозуміння між Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації, Мінрегіонбудом, Житомирською міською радою та КП «Житомиртеплокомуненерго». Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані відмітив, що Житомир на ряду з Вінницею є зразковим містом в Україні із залучення інвестицій на енергоефективні заходи. 

«Сьогодні ми вже готові розпочати досвід який ми отримали у Вінниці до Житомира. Ми запланували програму, яка в цілому коштує близько 20 млн. дол. І внесок Швейцарії тут близько 16 млн. дол. Для того, щоб проект був успішним, дійсно потрібна тісна кооперація між Міністерством між містом, між підприємством і нами. Я впевнений, що цей проект буде успішним. Жителі Житомира отримають кращу якість життя, оскільки в їхніх квартирах стане тепліше» - зазначає Гудіо Бельтрані.

Впровадження енергоефективних заходів є одним з пріоритетних напрямків політики держави. Віце-прем'єр-міністр України - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко зауважив, що тільки завдяки такій активні роботі по впровадженню в регіонах заходів з енергоефективності Україна подолає енергетичну кризу. 

«Хто активніше працює тому сьогодні і даються нові можливості. Я ще раз дякую місту Житомиру за активну позицію, а Мінрегіонбуд буде виконувати свою роль координатора, для того, щоб залучати ці кошти, та імплементувати цей досвід. Головне - зменшити залежність України від російського газу» - каже Геннадій Зубко.

В рамках роботи Швейцарського бюро співробітництва та  Житомира планується упродовж 2015-2018 років провести заміну майже 7000 метрів теплових мереж, здійснити реконструкцію та капітальний ремонт 3 котелень, влаштування індивідуальних теплових пунктів в багатоквартирних житлових будинках. У 2016 році планується провести комплексну енергоефективну реновацію 5 дошкільних навчальних закладів. Сергій Сухомлин розповів пристутнім, що загалом за минулий рік Житомир підписав грантових та кредитних договорів на суму більше 1 млрд.гривень. Ця сума у тричі перевищує бюджет розвитку Житомира і є основною підтримкою для розвитку міста.

«Для міста Житомира сума грошей, яка дається, в 3 рази перевищує бюджет розвитку міста. Тому можна оцінити, що це величезна фінансова допомога в програмі енергоефективності, яка впроваджується в Житомирі. Також - це не тільки гроші, не тільки фінансовий ресурс, для нас це в першу чергу досвід роботи наших фахівців з міжнародними фінансовими організаціями і технічними консультантами. Головне - це сигнал для інвестора про те, що в місто Житомир можна вкладати інвестиції, Житомир готовий працювати разом з інвестором щодо ефективного освоєння цих інвестицій», - констатує Сергій Сухомлин.

Співпраця міста з Урядом Швейцарії не обмежується інвестиційним компонентом. У місті Житомирі планується впровадити Європейську Енергетичну Відзнаку – систему управління для керування та контролю енергетичної політики місцевої громади. Житомир стане другим містом в Україні де буде втілено Європейську енергетичну відзнаку.

Прес-служба Сергія Сухомлина

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі