Суспільство

У Житомирському районі поховали останки чотирьох військових льотчиків, загиблих у 41-му році

8 May 2015, 16:39

 У селі Барашівка Житомирського району 8 травня поховали останки екіпажу бомбардувальника ДБ-3Ф 229 ДБАП і двох невідомих солдат, які пролежали у землі більш як 70 років. Льотчики загинули 10 липня 1941 року при виконанні бойового завдання по знищенню ворога в районі міста Новоград-Волинський.

Останки воїнів виявив місцевий мешканець на місці падіння бомбардувальника в районі с. Бондарці, розкопками займалися активісти громадської організації «Історико-патріотичне об’єднання «Пошук». Під час ексгумації пошуковці знайшли медальйон і особисті речі командира екіпажу В’ячеслава Семакова і навіть відшукали його рідних, які живуть у Пермі, щоправда, приїхати на перепоховання вони не змогли.

Інший загиблий – бортовий стрілок Василь Глебов був родом з Хмельниччини, пошуки його рідних тривають.

«Під час бою було підбито три наших бомбардувальника винищувачами німецькими. Вони впали на невеликій відстані один від одного тут на території Житомирського району: один упав у районі Бондарців, один впав в районі Троянова, один впав трохи подалі – на полігоні. З 12 членів екіпажу цих літаків 8 осіб загинуло тут, 4 людини вижило, вони всі перейшли лінію фронту. З цих чотирьох льотчиків троє загинули в подальші роки війни, лише один бортовий стрілок літака, який впав у Троянові, пройшов усю війну і вижив після війни», - розповідає голова Житомирської обласної організації «Пошук» Олександр Ловинюк.

«Найголовніше – ми знайшли документ. Це медальйон. І ми встановили весь цей екіпаж, тип машини, звідки прилетіли, де бомбили. Ці хлопці не вийшли з машини, їх викинуло вибухом. А два парашута розкрилося. Виявляється, їх було чотири чоловіки екіпажу», - каже мешканець села Бондарці Борис Бармак.

Про вцілілих льотчиків і досі переповідають старожили. Кажуть, місцевий староста переховував їх у себе вдома, врятувавши від німців.

Щоб попрощатися із воїнами до братської могили зійшлися місцеві мешканці, школярі і представники влади. Також з нагоди Дня пам’яті і примирення вони вшанували пам’ять воїнів, які загинули у Другій Світовій війні, неоголошеній війні з Росією та інших збройних конфліктах.

«Ми дуже вдячні хлопцям-пошуківцям, за ту роботу, яку вони роблять. Принаймні мені здається, що ця робота – це те, що повинні нащадки робити для тих людей, які завоювали для нас перемогу», - зазначила голова Житомирської районної ради Тетяна Парфентієва.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі