Місто

Завлабораторії торговельного майданчика розповіла про якість овочів та ягід, які продають на житомирських ринках

5 June 2015, 15:15

Ранні овочі, які привозять у Житомир на гуртовий овочевий торговельний майданчик «Східний» на розі вулиць Східної та Малинської у Житомирі, чисті у плані нітратів.

Про це Житомир.info повідомила завідувачка лабораторії гуртового овочевого торговельного майданчика «Східний» Тетяна Матвійчук.

«Нині практично всі ранні овочі – капуста, редиска, огірки, картопля, цибуля і зелень – безпечні для вживання, і вміст у них нітратів не перевищує норму. Виняток становлять хіба що ранні столові буряки, в деяких партіях яких і досі фіксується перевищення нітратів. Це пов’язано насамперед з підвищеною здатністю буряка вбирати в себе з надлишком солі азотної кислоти», - пояснила Тетяна Матвійчук.

З її слів, не фіксується перевищення нітратів у помідорах – у цьому плані цей овоч є традиційно найчистішим і безпечним для вживання.

Тетяна Матвійчук також повідомила, на гуртовий майданчик, а звідти – на ринки та риночки міста – вже почали надходити кабачки і баклажани. У перших партіях кабачків фіксувався підвищений вміст нітратів, але зараз овочі придатні для вживання.

Полуниця – як привозна, так і місцева - також чиста, - констатує завлабораторією.

Стосовно кісточкових, то вони на нітрати не перевіряються, проте можуть містити радіонукліди, оскільки насадження нерідко ростуть уздовж доріг.

«Почали надходити черешні, по радіонуклідам не було перевищень, проте незабаром може погіршитися якість самих ягід – у них можуть завестися черв’ячки. Цьому посприяє сонце і дощі, які неодмінно пройдуть у червні», - розповіла  Тетяна Матвійчук.

Як повідомляв Житомир.info, у третині ранніх овочів, що продаються на Сінному ринку та «Еко-маркеті», вміст нітратів в 1,5-2 рази перевищує норму.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі