Місто

У Житомирі встановили меморіальну дошку-рушник легенді шістдесятників Євгену Концевичу

5 June 2015, 16:58

Меморіальну дошку письменнику-шістдесятнику Євгену Концевичу відкрили у Житомирі.

Саме 5 червня Євгену Концевичу мало б виповнитись 80 років. Дошку встановили на фасаді гімназії №23, учнем якої із 1947-го по 1952-й рік був письменник.

«Ми вирішили з Оленою Славовою, скульптором цієї дошки, що вона має бути видовжена і повинна нагадувати рушник. Для оформлення взята за основу традиція, яка була в домі Концевича, розписуватись на рушнику українському вишиваному відвідувачам домівки Євгена Концевича. Коли перші десятки відвідувачів розписалися і рушник закінчився, то Євген Концевич вирішив його продовжувати, дошивати, і получився велетенський рушник», - розповідає краєзнавець Георгій Мокрицький.

«Все, що на тому рушникові, це так і лишилося. Підписи людей, які приходили до будинку Євгена Концевича. І в нього не було, що той - професор, а той - робітник. Він усім дозволяв там поставити підпис і рік, і в книжечці окремій, хто і як зв'язатись з цією людиною. Там підписи і Бориса Тена, Чорновола, вся Україна, Овсієнко, Надія Світлична, Алла Горська», - каже дружина письменника Людмила Концевич.

За життя Євгена Концевича вважали легендою покоління шістдесятників. За радянських часів його будинок у Житомирі був улюбленим місцем В'ячеслава Чорновола, Євгена Сверстюка, Івана Дзюби, Алли Горської та інших тогочасних опозиційних діячів. Письменник переслідувався КДБ, але за ґрати не потрапив через тяжку хворобу. Стрибнувши зі скелі у річку, в 17 років він зламав хребет, з тих пір був прикутий до ліжка. Незважаючи на отриману травму, 21 липня Концевич вважав своїм другим днем народження і відзначав його у колі друзів. Того ж дня рівно через 58 років письменник помер.

«Чоловік, котрий 58 років лежав, насправді духовно це людина, котра непохитно стояла на своєму все своє життя», - згадав письменника громадський діяч Василь Овсієнко.

Євген Концевич був лауреатом Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка, членом Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, нагороджений орденом "За мужність".

«Житомиряни мають знати своїх героїв. Прийшов час, і наразі ми відкриваємо ту дошку, до якої долучилося багато громадян міста і завдяки чому пам'ять Євгена Концевича буде і є увіковіченою, і для школярів є з кого брати приклад», - каже ініціатор встановлення меморіальної дошки Неля Ковалюк.

Присутні висловили сподівання, що невдовзі у Житомирі з’явиться вулиця Концевича і пам’ятник, а гімназію №23 назвуть у його честь.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі