Суспільство

У Житомирській області прихожани православної церкви змінили патріархат з Московського на Київський

16 July 2015, 10:29

Громада села Мирославль Баранівського району на зборах села 8 липня вирішила змінити патріархат місцевої православної церкви з Московського на Київський.

Таке рішення, за словами людей, було зумовлене, зокрема, бажанням прихожан молитися і слухати богослужіння українською мовою. Тож під час зборів, на основі прийнятого рішення, люди змусили місцевого священика віддати ключі від храму та написали колективне звернення до архієпископа Житомирського і Овруцького УПЦ Київського патріархату Ізяслава про своє рішення перейти до складу Житомирської єпархії УПЦ КП від Московського патріархату.

12 липня, в день святих Петра і Павла, до села Мирославль на запрошення громади прибув архієпископ Житомирський і Овруцький УПЦ Київського патріархату Ізяслав, який поспілкувався з прихожанами та провів богослужіння у місцевому храмі – Хресто-Воздвиженській церкві.

Про це повідомляє прес-служба УПЦ КП Житомирської єпархії.

«Це перша церковна громада, яка, незважаючи на всі перешкоди зі сторони представників Московського патріархату, котрим не вдалося зупинити волевиявлення громади, перейшла до складу Житомирської єпархії УПЦ КП від Московського Патріархату», - повідомляє прес-служба єпархії і додає, що активісти села і громади протягом тривалого періоду вели боротьбу за відновлення храму від занедбання в часи радянської бездуховності, коли храм був перетворений на склад, а тепер вибороли «можливість молитися рідною зрозумілою мовою, прославляти Бога у своїй державі, а не мати залежність від іншої».

Біля храму архієпископа Ізяслава зустріла численна громада села Мирославль, а діти в українських вишиванках піднесли коровай, вітаючи владику віршами. Згодом у Хресто-Воздвиженській церкві відбулось перше богослужіння та читання Євангеліє українською мовою.

Виголошуючи архіпастирське слово, владика Ізяслав привітав прихожан з переходом їх в юрисдикцію УПЦ Київського Патріархату.

«Бо часи, коли живучи на нашій, не своїй землі, ходячи до наших, не своїх храмів, молячись нашою, не своєю мовою, минають. З цієї причини ще й сьогодні маємо парадоксальну ситуацію, коли мільйони наших співвітчизників живуть навмання, поклоняються чужим престолам, що паплюжать Богодане надбання предків», – зазначив владика.

«У цей день архієпископ Ізяслав призначив і представив громаді села нового настоятеля храму, котрим став ієрей Василь Барнась, просячи молитов на допомогу отцю Василю у його відповідальному і важкому служінні.

«В свою чергу, прихожани, дякуючи владиці за його візит, обіцяли всіляку підтримку новопризначеному настоятелю», - йдеться у повідомленні прес-служби єпархії.

Фото прес-служби УПЦ КП Житомирської єпархії

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі