Місто

Після інспекції парків влада Житомира обіцяє звернутися до правоохоронців

4 February 2016, 09:17

Низку порушень і зловживань у роботі КП «Парк культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна» виявила міська влада. Про них розповіла секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж.

«Оскільки мені підпорядковується управління культури, я опікуюся парками. Спільно з нашим міським головою ми вже 2 місяці розробляємо програму розвитку наших парків. Зараз ми об’являємо конкурс на ескізні роботи, робимо проектну документацію. Тому що, на превеликий жаль, наші житомиряни в гідропарку ні за яких часів не мали ні води, ні туалету гідного - абсолютно ніяких санітарних норм. Нам міський голова поставив задачу, що ми сезон маємо відкрити з туалетами, водою, душовими кабінами. І в суботу ми поїхали зайнятися саме проектними роботами. Ми виїхали на нараду. І коли я прийшла до адмінбудівлі, я побачила, що демонтують туристичні атракціони, канатні дороги. А за 10 днів до того я директора парку попросила надати мені всю документацію звітності і договори на оренду цих атракціонів. Тому що вони стоять у нас в гідропарку і у парку Гагаріна. Я не отримала документів», - каже вона.

За словами Наталії Чиж, працівники повідомили їй, що вони приїхали з Києва, але відмовились надавати документи і пояснення, чому демонтують комунальне майно. Тоді вона викликала юриста міської ради і зателефонувала у поліцію.

«Також ми з'ясували, що там же ж, у парку, здавалося в оренду комунальне майно абсолютно без договорів. Почалася метушня, чомусь директор парку після цього підключив активістів, сказав, ніби Чиж приїхала представляти нового директора-регіонала. Хочу, щоб всі зрозуміли - я не маю ніякого відношення і за посадовою інструкцією не маю права назначати директорів комунальних підприємств. Це є суто право нашого міського голови. Моя справа - це парки. Я ними опікуюся. Також у парку з 2013 року стоять альтанки, які встановлені з покращенням благоустрою, щоб громада нашого міста приходила і відпочивала в цих альтанках. Хоча насправді вони здавалися в оренду по 120 грн за одну, за скільки годин, ми ще точно не знаємо, і дозволу на це нема. Нема дозволу архітектури. Взагалі нічого нема. Тому дуже багато є питань до керівників комунального підприємства «Парк культури», що по роботі з бізнесом, що по наповненню коштами підприємства, по прозорості роботи підприємства», - зазначає секретар міської ради.

Наталії Чиж також розповіла, що директор парку за гроші підприємства купив побутову техніку, катамаран і човен, витративши понад 120 тис. грн., залишивши працівників без заробітної плати.

«Люди залишилися без заробітної плати. Грудень, січень заробітної плати не отримують. Я запросила всіх бухгалтерів цього комунального підприємства, тому що директорів нема - вони розбіглися, директор комунального підприємства повідомив, що поїхав до Києва, у нього щось трапилось, ну і заступника теж нема. Тому ми зараз беремо в таке пряме управління. Я буду звертатися до міського голови і до депутатів наших, щоб вони позичили кошти на поповнення статутного капіталу, щоб вони могли сплатити податки за 2 місяці і заробітну плату людям. Ми розраховуємо, що зараз пройдемо техогляд каруселей і почнемо з березня працювати, вони почнуть по трішки заробляти кошти, таким чином, ми їх повернемо міській раді, і будуть себе утримувати», - каже Наталія Чиж.

Також ситуацію прокоментував міський голова:

«Ми дійсно провели досить серйозну інспекцію по комунальному підприємству, яке займається парками. Ситуація, яка зараз є в парках, нас абсолютно не влаштовує, як не влаштовує, я думаю, більшість городян. Серйозне навантаження на парк цього року обумовлене тим, яка економічна ситуація у нас в країні. З огляду на те, що у людей тимчасово відсутня можливість відпочивати в Криму, потік відпочиваючих цього року був досить великий. І ті умови, які на даний момент є в парку, вони жодним чином не можуть влаштовувати ані мене як мера, ні житомирян. Я вже не кажу про інші моменти, які виявилися в процесі цієї інспекції. Абсолютно не зрозуміло, на яких умовах приватні підприємці здійснювали свою комерційну діяльність в парку, не платили до бюджету парку, на власний розсуд директором парку розставлялися торгові, точки і абсолютно не було ніякого контролю. Фактично парк був перетворений на таке особисте господарство директора, де він вів досить бурхливе життя. Це видно і з облаштування для себе туалету: туалети у нас в дитячому парку немає, а для себе коханого туалет був побудований. Тому досить багато фактів виявилося, і за цими всіма фактами ми будемо передавати документи в правоохоронні органи з вимогою порушити кримінальну справу. У понеділок на апаратній нараді я оголосив, що це тільки початок. Це не вибіркова робота по якомусь одному комунальному підприємству, така робота буде перенесена на всі комунальні підприємства. Або ми наведемо порядок, або знову ж будемо жити в тих умовах диктату таких керівників комунальних підприємств, які зараз є», - сказав Сергій Сухомлин.

Сергій Сухомлин зазначив, що дав завдання підготувати парки до сезону, облаштувати в гідропарку душеві кабіни, стаціонарні туалети і прибрати з парків всю незаконну торгівлю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі