Місто

Стихійна торгівля у Житомирі продовжується попри рейди і заяви чиновників

15 March 2016, 16:39

Прибрати стихійну торгівлю з вулиць міста пообіцяла влада Житомира. В середині лютого КП «Інспекція з благоустрою» провела низку рейдів, за помірну плату пропонували місця на ринках. В іншому разі погрожували штрафами. Минув місяць, але торгівля на вулиці Хлібній триває.

«Видно знову начальство помінялося, вже знову ніхто не чіпає нас. Міняють кожен день, як рукавиці», - каже одна із продавчинь.

Пані Любов двічі на тиждень приїжджає торгувати із села Гадзинка. Яйця, молоко і овочі продає на вулиці Небесної Сотні.

«Все потрошку взяла, бурячків трошки. Треба якось жити. Звичайно, я з вами згодна, це вулиця, тут мають люди гуляти, а не торгівля. Але треба людям вижити. Якщо тут не дадуть стати - піду в базар, в базарі буду торгувати», - говорить жінка.

За місце на базарі потрібно заплатити 6 гривень. Але бабусі кажуть – не йдуть туди, бо на центральних вулицях легше знайти покупця. Поряд із жінками, які продають те, що виростили самі, розмістилися й торгові лотки. Чоловік, який торгує сиром і маслом, розповідає:

«Ми беремо на Малинському ринку, купуємо у фірми і продаємо тут. Чому ми тут торгуємо? Тому що на базар нас не пускають», - каже він.

Не пускають, бо товар неналежної якості – припускають продавчині із молочного павільйону, чий товар щодня перевіряють. Вони застерігають – купувати сир, який продається з землі – небезпечно.

«Пальмове масло беруть на Малинському. Це приватні підприємці виготовляють без сертифікату, люди травляться, дітки в реанімації лежать», - розповідає Галина Савчук.

«Стоїть бабка, вона їй вірить, думає, що так, вона продає дійсно хороший сир. Як вона прийшла, пробує, а то ж не творог, а сиркова маса. І тут на вихідний її привозять тонну. Тонну тільки сюди на вулицю. І вони з нею справляються», - додає Віра Лозовська.

Думки покупців щодо вуличної торгівлі різняться.

«Купляю, нормальний товар, кращий ніж у магазині, дешевше і зручніше: тут з тролейбуса зійшов і одразу щось взяв», - говорять прихильники.

«Тут домашнє, тут дешевше - нехай домашнє є там продають. Тільки нехай менше за місце беруть у людей. Це не нормально дійсно, що в центрі міста ось це все. Це не нормально абсолютно», - кажуть противники стихійної торгівлі.

Але житомиряни, які підтримують прагнення влади звільнити центр міста для пішоходів, констатують – стихійна торгівля у цій боротьбі наразі перемагає.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі