Місто

У Житомирі мешканці Суриної Гори хочуть повернути вулиці назву, яка була до перейменування

16 March 2016, 20:10

Повернути вулиці Сурина Гора її колишню назву – Маликова вимагають мешканці вулиці. Про це на сесії міської ради повідомила депутат Тетяна Онопрієнко.

«Близько тисячі голосів станом на сьогодні зібрано проти перейменування, а це майже 70% мешканців по вулиці Маликова», – повідомила Тетяна Онопрієнко.

На її підтримку прийшли житомиряни, які збирали підписи за повернення вулиці попередньої назви.

«Закон про декомунізацію передбачає виняток для осіб, які обіймали керівні посади, але визволяли нашу Україну і нашу Житомирщину від нацистських окупантів. Нам цього Маликова возславляли. Чому він зараз став ворогом?», – каже Наталія Куца.

«Чому ви не згадуєте про те, що їхні партизани боролися проти Української повстанської Армії. Про те, що в січні 1944 року з 1 по 10 березня було 23 бої проведено. Чому ви про це мовчите? Він для кого герой? Для комуністичної радянської влади чи українців як незалежного населення?», – вважає Олександр Романчук.

Степан Маликов – партійний і військовий діяч СРСР, відповідно підпадає під закон про декомунізацію, а Сурина Гора – історична назва вулиці – розповів член топонімічної комісії В’ячеслав Дехтієвський.

«До 1988 року це був пагорб Сурина Гора. Там були хмільники, сади і таке інше. Коли його почали забудовувати з обкому партії надійшла постанова надати імена комуністичних діячів», – розповідає В’ячеслав Дехтієвський.

«Сурин це був поміщик. І там стоїть в нас на Маликова пам’ятник його доньці, яку вкусила змія і вона померла і ходить повір’я, що цей рід був проклятий. Люди не хочуть жити на Суриній Горі», – каже мешканка Суриної Гори Людмила.

Мешканці Суриної Гори, які виступають проти повернення назви, кажуть: щодо нової назви вулиці ще можливі дискусії, але повертати назву на честь Маликова не можна.

«Людина, як була заступником, а потім і першим заступником Міністра торгівлі в УРСР за часів комуністів. Я не можу зрозуміти хто в дійсності є для них героєм. Таке враження, що нам з такими співмешканцями і Путіна не потрібно», – вважає Олександр Романчук.

Після бурхливого обговорення проект рішення поставили на голосування, але депутати його не підтримали.

«Погоджувальною радою була внесена рекомендація щодо звернення до Інституту національної пам’яті і експертної оцінки, ми будемо чекати на експертну оцінку і якщо експертна оцінка буде позитивною, якщо дозволять громаді залишити вулицю Маликова і будуть на це свої причини, буде врахований виняток закону про декомунізацію, значить ми повернемося до цього питання знову», – розповіла Тетяна Онопрієнко.

Ініціативна група мешканців перейменованої вулиці запевняє: навіть якщо експерти не дозволять називати вулицю на честь Маликова, назву «Сурина Гора» залишати не хочуть, відстоюватимуть іншу назву – на честь композитора Юліуша Зарембського.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі