Місто

У Житомирі до акції на підтримку «сонячних» дітей долучалися бійці з передової і навіть безхатченки

21 March 2016, 15:24

На роботу у чудернацьких кольорових шкарпетках сьогодні у Житомирі вийшли працівники мережі закладів харчування. Таким чином вони долучилися до флешмобу у Міжнародний день людей із синдромом Дауна.

«Ми хочемо, щоб вони не відрізнялися від інших людей. Щоб весь світ бачив, що всі ми однакові, що всі ми – люди», – каже адміністратор піцерії Вікторія Устимович.

Одягнувши шкарпетку, як аксесуар, кожен може висловити підтримку «сонячним» людям. У Житомирі до акції цього року долучилося кількасот людей.

«Коли на наших дітей дивляться люди чи з цікавістю, чи з якимось поглядом співчуваючим, чи ще з якимось, так само, коли ти одягнеш шкарпетку, на тебе теж звертають увагу, чому ти одягнув цю шкарпетку. І так само наші діти, за їхньою такою зовнішністю специфічною вони у нас дуже гарні, схожі на своїх батьків, вони всі різні і от саме шкарпетка підкреслює таку незвичайність наших дітей», – каже мама Сніжана Кісішвілі.

Впродовж двох тижнів у Житомирі можна було придбати кольорові шкарпетки і таким чином допомогти громадській організації, яка займається реабілітацією сонячних дітей. За період акції організатори зібрали понад 8 тисяч гривень.

«Три випадки, які мене просто вразили з цими шкарпетками – це хлопці коли з передової мені у Фейсбуці написали, ми хочемо купити ці шкарпетки і ми хочемо допомогти вашим діткам. Другий випадок – це сім'я Гарбузюка Юрка – тяжко поранений, паралізований, його дружина мені зателефонувала і каже, я хочу ці шкарпетки, як мені їх придбати. Ще один випадок, який мене вразив – це чоловік, який приходить і каже, ось безхатченки здали макулатуру, отримали 110 грн, і просили мене передати, самі посоромились заходити, передали, щоб теж придбати ці шкарпетки. Я кажу, люди, ви просто дивовижні! Я вас люблю!», – посміхається керівник підліткового клубу «Пролісок» Світлана Іщук.

До дня «сонячних» людей влада відремонтувала центр, у якому займаються особливі діти і завітала з подарунками.

«Ми повинні помічати цих дітей не тільки цього дня. Ми повинні створити умови, щоб діти соціалізувалися. Просто 21 число і акція зі шкарпетками зайвий раз нагадує і змушує привернути увагу до цієї проблеми», – зазначив міський голова Сергій Сухомлин, який також прийшов у яскравих шкарпетках.

Стіни відремонтованого центру прикрашає виставка фотографа Олексія Лубягіна. Він переконує: «діти Сонця» – такі самі, як і решта дітей. Хіба що потребують більшої уваги і підтримки.

«В процесі зйомки і потім в обробці я не помічаю їх незвичність, ну взагалі. Коли навіть на фотографіях я дивлюсь, бачу, нормальна дитина, що з нею не так?», – каже фотограф Олексій Лубягін.

Побачити світлини можна щоденно з 10 ранку до 20.00, крім неділі за адресою вул. Мала Бердичівська, 4. Згодом частину експозиції розмістять у приміщенні Житомирської міської ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі