Місто

Житомирянам розповіли про альтернативну освіту: школа не має бути в’язницею, де всі носять форму і ходять рядами

1 April 2016, 13:57

Засновники альтернативних шкіл Києва поділилися досвідом з житомирянами.

Про це у Facebook повідомляють організатори заходу в Житомирі.

«У березні в Житомирському інституті післядипломної педагогічної освіти відбулася пройшла конференція на тему «Досвід альтернативної освіти в Україні на прикладі київських альтернативних шкіл». Інформації для роздумів та мотивації для дій було отримано дуже багато», - повідомляє на своїй сторінці співорганізатор заходу Наталія Домбровська.

Доповідачками виступили киянки, письменниця і мама-тьютор трьох дітей Аліна Туз, організаторка школи «Екосвіт» Галина Мельник, засновниця Спільношколи ідей&дій Анастасія Кислинська та засновниця школи АctiveSchool Крістина Бессолова.

Аліна Туз так розповідає про державну школу: «Страждає психіка, падає самооцінка, дитина взагалі не хоче вчитися, і це був виклик. (…) Коли вводиш дитину у культурну сферу, музеї, вона зчитує інформацію з тих, з ким спілкується. (…) Одним із завданням навчання має бути створити оте насичене середовище, яке дитину б піднімало і давало їй простір для росту».

«У більшості державна школа виглядає як в'язниця, де ми носимо форму, де ми ходимо рядами, де робимо те, що говорить вчитель, де у нас немає права голосу, де ми не можемо робити те, що хочемо. Де є академічні предмети, які мають більшу вагу, і є мистецтво, музика, фізкультура, що, в принципі, неважливо. (…) Хто краще за всіх грає у хокей? Не той, хто біжить за шайбою туди, де ця шайба лежить зараз, а той, хто знає, куди вона полетить», - упевнена Крістина Бессолова.

 «Ми знаходимося за містом, знайшли просторе гарне приміщення, де гарна природа. Екологічність не тільки в оточенні, а й по відношенню до дитини: не нашкодити їй. Якщо вона сьогодні не хоче вчитися, не треба її примушувати. Наше завдання - навчити дітей відповідати за своє навчання і вчитися самостійно», - каже Галина Мельник.

Як повідомляв Житомир.info, житомирська влада запропонувала механізм фінансування закладів освіти: кошти батьків – в останню чергу. А в управлінні освіти житомирянам розповіли, хто пускає в житомирські школи фотографів та представників видавництв.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі