Місто

В управлінні освіти розповіли, хто пускає в житомирські школи фотографів та представників видавництв

18 March 2016, 15:21

З ненав’язливим, але інтенсивним «проштовхуванням» у школах продукції видавництв і фотостудій стикалися практично всі батьки. Учора вашій дитині пропонували «дуже потрібний» посібник, сьогодні – яскраві фотографії, які «не сподобаються – принесете назад». Завтра у класі роздаватимуть «безкоштовні» квитки на цирк, який «уперше в місті» покаже видовищну виставу. Щоправда, щоб діяв безплатний, треба придбати платний, та й це не гарантує приємних вражень від перегляду.

Житомирські школярі не встигають розповідати удома про спокуси, які їм пропонують, батьки обурені частотою подібних комерційних пропозицій та мають сумніви стосовно їх законності.

Мама четвертокласниці однієї з житомирських шкіл розповіла Житомир.info, що 16 березня дівчинка принесла батькам для ознайомлення довідник з української мови для 5-11 класів (тобто, наперед), який можна придбати за вказаною на звороті ціною – 85 гривень. А вже наступного дня, 17 березня, учням запропонували фото з героєм мультфільму або відомого телесеріалу за 50 гривень.

«Більшість дівчаток обрали героїню популярного нині серіалу «Величне століття» Хюрем і захотіли фотоколаж з нею. Ми відмовили доньці. П’ятдесят гривень – не такі вже й великі кошти, але батьки тільки-но визначилися з випускним фотоальбомом, який до слова, теж коштує близько 300 гривень. З початку року ми отримали вже кілька подібних фотопропозицій, причому якість знімків була не найкращою і багато батьків відмовилися від фотографій.  До того ж, більшість із нас за власні кошти купували підручники за новою програмою для своїх дітей, не дочекавшись обіцяних державою. Купіть те, придбайте те, здайте на те… Дуже цікавить питання: хто пускає у школи представників фотостудій та друкарень?» - каже Ольга.

Світлана, мама учениці 2 класу однієї з шкіл, що знаходиться у центрі Житомира, розповідає:

«Постійно щось пропонують. Зошити, посібники, квитки, фотографії. Знаєте, в наш час практично кожна сім’я має вдома фотоапарат, може сфотографувати свою дитину і зробити фотоколаж. Мабуть, у фотостудій зараз тугувато із заробітком, тому ходять по школам», - каже Світлана.

Учителька початкових класів однієї із шкіл Житомира, яка зі зрозумілих причин не захотіла називатися, теж не у захваті від представників державних та комерційних організацій, які через педагогів «проштовхують» свій продукт серед школярів.

«Представники видавництв пропонують нам свої книжкові новинки, і, до слова,  деякі є дійсно потрібними і корисними для учнів. Але фотостудії – це інше. Кожна друга – це, вибачте, «шарашкіна контора», яка через завуча отримує дозвіл на рекламування своєї продукції. Привезли зразки – фото з героєм мультфільму чи телесеріалу, діти загорілися, половина сказали, що згодні на фотосесію. Але я вимагаю письмову згоду батьків на фотографування. Були випадки, коли діти погоджувалися на зйомку, а батьки про це не знали або не були готові заплатити за фото. Нам прояснювали, що знімки, які не забирають, використовують вдруге, видаляючи за допомогою хімічних розчинів зображення на них. Не виключено, що потім на цьому ж папері друкують нові знімки, тому якість фотографій часто буває сумнівною А одна фотостудія з вересня не може привезти дітям знімки», - розповідає педагог.

Із запитанням «Хто пускає в житомирські школи представників видавництв, фотостудій та комерційних структур?» Житомир.info звернувся до начальника управління освіти Житомирської міської ради Валентина Арендарчука.

«Це до директора школи. Причому тут управління освіти? Він керівник, значить, він відповідає. Є адміністрація, завуч з виховної роботи, вони відповідають», - сказав головний освітянин міста.

Зі слів Валентина Арендарчука, якщо дирекція театру або цирку звертається до управління освіти з проханням провести в навчальних закладах вистави або інші заходи, в управлінні перевіряють законність документів і рекомендують або не рекомендують проведення цих заходів.

«А такі речі… Ходять різні організації, пропонують свої послуги, випускні альбоми, - це все добровільно, ніхто не може заставити. Це право батьків. Ми живемо в часи ринкової економіки, в плюралізмі торгових відносин і пропозицій. Є сучасні друковані новинки, додаткова література. Це нормально – рекомендувати їх батькам, якщо батьки хочуть, щоб діти краще знали предмет і мали поглиблені знання. Кожен дивиться на кишеню. Якщо з’явилася хороша дидактична література – це обов’язок вчителя рекомендувати її. Єдина умова – це має відбуватися не під час навчально-виховного процесу, а під час перерви або після уроків. Урок – це святе, і навіть міністр освіти не має право його перервати», - говорить начальник управління освіти.

Батькам, яким не подобається такий стан речей, Валентин Арендарчук радить скаржитися в адміністрацію школи, де навчається дитина.

«Якщо щось не подобається – ідіть до директора школи, пишіть заяву-скаргу, і хай реагують», - каже Арендарчук.

Як повідомляв Житомир.info, в житомирських дитсадках проводять анкетування батьків стосовно якості харчування після подорожчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі