Місто

Житомирська влада запропонувала механізм фінансування закладів освіти: кошти батьків – в останню чергу

25 March 2016, 17:12

Влада Житомира пропонує фінансувати потреби навчальних закладів з міського бюджету і звертатися по фінансову допомогу батьків лише по тим статтям, на які не вистачило коштів.

Про це на своїй сторінці у Facebook  написав заступник міського голови Житомира з гуманітарних питань Матвій Хренов. 

«Сьогодні (24 березня – ред.) я виступив ініціатором наради управління освіти міськради, директорів шкіл та голів батьківських комітетів. Причому для мене принциповою була присутність батьків, оскільки темою зборів були благодійні внески. Ідея була налагодити комунікацію між батьками і адміністрацією закладів, бо є певні проблеми і непорозуміння, почути думку батьків з цього приводу. Механізм простий - навчальний заклад формує повний список потреб і подає нам, ми в свою чергу виділяємо кошти. А вже недофінансовані моменти виносити на розсуд батьків», - написав Хренов.

Другим важливим моментом є облік всієї благодійної допомоги, яка надається освітньому закладу. В кожному закладі повинна бути оприлюднена інформація про благодійні внески, - вважає заступник мера.

Своїми враженнями від наради у Facebook поділилася педагог, координатор проекту «Благодійність в освіті у законному руслі» громадської організації «Демократичний альянс жінок» Наталія Слободянюк.

«Шановні батьки-житомиряни, сьогодні я задоволена, як ніколи за останні 2 роки). Дякую заступнику мера Матвей Хренов за організацію заходу (зустріч освітян та батьків) і за особисту позицію: вимогу складання достовірної потреби в розрізі кожного класу, групи та повного (!) обліку батьківської допомоги», - написала вона.

Позитивними зрушеннями Наталія Слободянюк вважає те, що представники управління освіти міста визнають необхідність повного обліку, в тому числі дрібних товарів та послуг, згодні, що гроші батьків повинні потрапляти на реєстраційний рахунок та вимагають оприлюднення звітів про фінанси класів. З негативного педагог назвала те, що «керівники шкіл не розуміють, що за господарський стан закладів відповідальне управління (освіти)», «бухгалтерія продовжує пропонувати недосконалу процедуру використання грошових благодійних коштів з рахунків», а «начальник освіти продовжує називати батьківські кошти позабюджетними, а активістів - прихильниками позазаконних дій».

У коментарі Житомир.info начальник управління освіти Житомирської міськради Валентин Арендарчук розповів, що відбулася звичайна робоча нарада, де директори шкіл, бухгалтери та члени батьківських комітетів поділилися своїми думками стосовно обліку та механізму використання батьківських коштів.

«Йшла мова про те, що облік батьківських внесків повинен відбуватися згідно чинного законодавства, а не так, як це бачать активісти. Це був звичайний обмін досвідом батьків та освітян», - сказав Арендарчук.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2015 року  «Демальянс жінок» заявляв, що житомирські садочки та школи отримують за рік близько 14 млн грн батьківських внесків. У 2016 році в бюджеті міста вперше передбачили 1,6 млн. грн для закупівлі миючих та гігієнічних засобів для житомирських дитсадків. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі