Події

Новоград-Волинський прокурор розповів про три найпоширеніші схеми шахрайств в Інтернеті

22 April 2016, 17:02

В провадженні слідчих СВ Новоград-Волинського ВП перебуває досить велика кількість кримінальних проваджень за ознаками злочинів, передбачених статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Про це повідомляє прокурор Новоград-Волинської місцевої прокуратури Дмитро Петришин на офіційному сайті Новоград-Волинської міської ради.

«Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням здійснюється Новоград-Волинською місцевої прокуратурою. Вивчення зазначених проваджень засвідчило, що загалом шахрайські дії вчиняються шляхом заволодіння коштами потерпілих, які пересилаються на банківські карткові рахунки. Переважна більшість цих проваджень реєструється за фактами неповернення коштів, перерахованих в якості авансу за товар, який у подальшому не надійшов, або надійшов, але покупець відмовився від його придбання. Загалом вказані відносини відбуваються за допомогою всесвітньої мережі Інтернет, а саме інтернет-магазинів, в тому числі сайту «OLX», - інформує прокурор.

Він зазначає, що найпоширенішими є три схеми, від яких страждає як покупець так і продавець товару.

«Користувач» знаходить оголошення з цікавим для нього товаром на інтернет-ресурсі OLX. «Продавець» просить зробити передоплату на картку банку. «Покупець» переводить гроші й чекає зворотного зв’язку. «Продавець» на зв’язок не виходить. «Покупець» телефонує за вказаним номером, але абонент уже недоступний. Покупець пише e-mail повідомлення, але вони повертаються. Шахрай – продавець зникає.

В другому випадку «Користувачі» домовляються про доставку з послугою післяплати. Покупець забирає посилку, приносить додому, розпаковує, а там, замість нового ноутбуку – фанерна дошка. З продавцем покупець більше зв’язатися не може.

Щодо третьої схеми – учасники домовилися про те, що «Покупець» перерахує «Продавцю» кошти на банківську картку. «Продавець» повідомляє «Покупцю» номер картки, «Покупець» також знає номер телефону та ім’я «Продавця». Через деякий час «Продавцю» телефонує так званий співробітник банку - шахрай, котрий повідомляє, що намагається зарахувати кошти на картку, однак не вистачає певної інформації. Працівник банку – шахрай, просить повідомити дату народження, а також підійти до банкомату й виконати декілька дій, згідно з продиктованими телефоном інструкціями. У результаті – з картки зникають усі кошти.

«З метою уникнення та попередження виникнення вказаних ситуацій, рекомендую громадянам, як процесуальний керівник по кримінальним провадженням вказаної категорії, не висилати передоплату (якою б малою вона не була) незнайомому продавцю; обов’язково розпакувати та перевірити вміст посилки перед тим, як віддавати гроші (в такому разі Ви маєте повне право не забирати посилку, якщо її вміст не відповідає обіцяному); не повідомляти ніяку інформацію покупцю, окрім номера картки. Пам’ятати, що зарахування коштів на картку відбувається автоматично і не потребує участі працівників банку. Якщо вам телефонує з цього питання нібито «співробітник банку» – будьте певні, що діє шахрай. Якщо продавець користується онлайн платіжною системою, не можна розголошувати коди підтвердження та паролі, що надходять в «СМС» на особистий номер телефону», - радить прокурор Дмитро Петришин.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області вже зареєстровано кілька фактів шахрайства, коли авторам оголошень про розшук викрадених транспортних засобів телефонують особи, які нібито можуть повернути автівку, або надати цінну інформацію про викрадену машину за грошову винагороду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі