Політика

Використовувати 9 травня копії Прапора Перемоги із зображенням серпа і молота заборонено законом

6 May 2016, 15:45

Під час меморіальних та урочистих заходів до Дня пам’яті та примирення (8 травня) і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (Дня перемоги) (9 травня) використання у будь-якій формі зображень Прапора Перемоги під Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» не передбачено.

Про це нагадує Український інститут національної пам’яті.

«Відповідно до підпункту «в» пункту 4 частини першої статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» прапори, символи, зображення або інша атрибутика, в яких відтворюється поєднання серпа та молота, серпа, молота та п’ятикутної зірки, плуга (рала), молота та п’ятикутної зірки, є символікою комуністичного тоталітарного режиму. Згідно з пунктом 2 частини першої статті 1 зазначеного Закону поширення, а також публічне використання продукції, яка містить символіку комуністичного режиму, є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму. Частиною першою статті 3 цього Закону пропаганда комуністичного тоталітарного режиму визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму та заборонена законом. Згідно частини першої статті 4 Закону поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму заборонено», - йдеться у повідомленні на сайті УІНП.

Зазначається, що відповідно до пункту 6 частини третьої статті 4 Закону заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму на оригіналах бойових знамен.

«Прапором Перемоги є штурмовий прапор 150-ї ордена Кутузова ІІ ступеню Ідрицької стрілецької дивізії, який має червоний колір, містить зображення поєднаних серпа і молота та п’ятикутної зірки, а також напис російською мовою «150 стр. ордена Кутузова ІІ ст. Идрицк. див. 79 с.к. 3 у.а. 1 Б. ф». Оригінал зазначеного прапора перебуває на вічному зберіганні у Музеї Збройних сил Російської Федерації у м. Москва», - наголошують в Українському інституті національної пам’яті.

З огляду на це, поширення і публічне використання, у тому числі під час відзначення будь-яких державних свят, будь-яких зображень, копій, включаючи офіційні копії Прапору Перемоги, а також елементів зазначеної символіки комуністичного тоталітарного режиму у костюмах артистів є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму та заборонено законом. Разом з тим, відповідно до пункту 7 частини третьої статті 4 Закону під час відзначення Дня пам’яті та примирення (8 травня), Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня) ветерани Другої світової війни можуть носити державні нагороди, ювілейні медалі та інші відзнаки, якими вони були нагороджені до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни.

Нагадаємо, минулого року у Житомирі 9 травня було кілька десятків червоних прапорів – копій Прапора Перемоги.

9 травня 2015 року у Житомирі (фото з архіву редакції)

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі