Місто

У Житомирі ветерани 9 травня слухали вітання чиновників і розповідали, як воювали у Другій світовій

9 May 2016, 14:18

Кілька тисяч житомирян прийшли 9 травня до монументу Слави у Житомирі, щоб відзначити 71-у річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Перед присутніми виступили голова Житомирської ОДА Сергій Машковський, голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська, міський голова Сергій Сухомлин, народні депутати України Борислав Розенблат (Блок Петра Порошенка) і Юрій Павленко (Опозиційний блок), а також представники ветеранських організацій.

У своїх промовах вони вітали ветеранів, вшановували загиблих у Другій світовій, а також говорили про бойові дії на сході України та військовослужбовців, які зараз боронять українські кордони.

«Сьогодні 71-а річниця Другої світової війни. Наші онуки, наші правнуки завжди будуть пам'ятати той подвиг, який ви під час Другої світової війни зробили заради нашої країни», - сказала голова житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська.

«Сьогодні на Сході йде війна, йде необ’явлена війна. Під брендом «георгіївських стрічок» інша імперія веде цю війну проти братнього народу. Пам'ятаймо всіх хлопців, які ціною свого життя, ціною свого здоров'я захищають нашу Україну. З Днем Перемоги і з Днем примирення», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Присутні на заході ветерани, які потрапили на війну ще зовсім молодими хлопцями, розповідали про те, як воювали і як зустрічали звістку про перемогу у 1945-му році.

«Я попросився на фронт в 44-му. Мені сказали: «Ти ще молодий, сиди ще в Забайкальському військовому окрузі, вас тут багато 400 осіб, черга підійде і ми вас заберемо». Черга підійшла і я опинився на фронті. Я – сапер, війну, яку я пройшов, не дай Бог її бачити, але після цієї війни, я ще Чорнобиль пройшов», - розповідає ветеран Другої світової війни Інокентій Чулпанов.

«Воював я 17-річним. Воював проти німецьких танків і знаю, що я захищав Батьківщину, матір, батька, свій народ. Коли почув, що скінчилася війна, ми були в казармі, підскочили, кричали на всю «Ура!», один одного цілували, обнімалися, раділи, особливо ті, хто воював і знає, що таке бути на війні», - згадує ветеран Другої світової війни Герман Бобилєв.

Нагадаємо, багато дітей були на мітингу до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а хор музичної школи №5 виконав пісню «Обійми» гурту «Океан Ельзи».

Фоторепортаж з мітингу-реквієму біля монументу Слави дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі