Економіка

Десятки державних підприємств Житомирської області увійшли до списку «непрозорих», - Ціна держави

9 June 2016, 12:15

Станом на 7 червня 2016 року в Україні лише 40% розпорядників бюджетних коштів зареєстрували свої «кабінети» на офіційному порталі публічних фінансів України E-Data, причому частка зареєстрованих державних підприємств складає лише 10%.

Про це йдеться в публкації від 7 червня на порталі Ukraine crisis.

«Експерти нагадали, що відповідно до Закону «Про відкритість використання публічних коштів», що набув чинності у лютому 2015 року, усі розпорядники бюджетних коштів повинні звітувати про всі свої транзакції, публікуючи відповідну інформацію на порталі E-Data. Закон вступає в дію з 1 липня, проте левова частка підприємств, за інформацією спікерів, й досі не зареєструвала на порталі свій кабінет», - інформує видання.

На думку голови правління «Громадянське суспільство онлайн» Олександра Климчука, цей закон – один із найбільш прогресивних у світі. Якби він функціонував повноцінно, громадськість отримала б якісно новий спосіб контролю над владою.

Результати моніторингу того, як державні підприємства та органи самоврядування реєструються на порталі, експерти візуалізували у вигляді інтерактивної бази даних (медіа-видання Ціна держави) та оцінили кожне із підприємств за «індексом непрозорості».

До цього списку потрапили десятки державних підприємств Житомирської області.

Це, зокрема, ВАТ «Житомирський завод хімічного волокна» (Фонд держмайна України), ДП «Житомирський бронетанковий завод» і ДП «Житомирський ремонтний завод радіотехнічного обладнання «Промінь», ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» (Державне управління справами), Служба автомобільних доріг Житомирської області, Житомирський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації, Житомирський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», ДП «Житомирторф», ДП Міністерства оборони України Дружбівський кар’єр нерудних копалин «Кварц», Житомирське державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство.

У переліку «непрозорих» державних підприємств - Коростенський завод залізобетонних шпал, Коростишівський спиртовий комбінат, 20 лісництв, 2 державних дослідних господарства, 2 дослідні станції та 6 державних підприємств виправних колоній та житомирської тюрми, які займаються виготовленням машин, меблів, дерев’яної тари, робочого одягу й устаткування для сільського та лісового господарств.

Голова Центр політичних студій та аналітики «Ейдос» Віктор Таран під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив, що громадськість спільно ініціюватиме зміни до Закону «Про відкритість використання публічних коштів» у частині посилення відповідальності.

«Відповідальність, яка була закладена у законі, передбачає накладення штрафу, але ця сума невелика, тому що прив’язана до неоподаткованого мінімуму. Для «монстрів» із обігом коштів у десятки мільйонів гривень заплатити декілька тисяч штрафу за можливість не публікувати цю інформацію – це не проблема», – заявив Віктор Таран.

Варіанти жорсткіших санкцій наразі обговорюють із юристами. Експерт також поінформував, що громадські експерти звернуться до Кабінету міністрів із проханням назначити відповідального за виконання цього закону.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 18 березня 2016 року лише 30% розпорядників Житомирської області виконали закон про відкрите використання публічних коштів.

Житомир.info за матеріалами Ukraine crisis

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі