Влада

У житомирській податковій розповіли про податок на нерухоме майно

7 July 2016, 12:39

Для власників об’єктів житлової нерухомості в місті Житомирі ставка податку для житлової нерухомості (кімнат, квартир, будинків) за 2015 рік встановлена на рівні 0%.

Про це на брифінгу з питань податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 7 липня розповіла начальник відділу адміністрування майнових податків і зборів фізичних осіб, податків з громадян Житомирської об’єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС в Житомирській області Лідія Лайпольт.

«Оскільки податок на нерухоме майно належить до місцевих податків, то ставки та пільги з податку встановлюються рішеннями сільської, селищної, міської ради залежно від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості. У місті Житомирі рішенням міськради №932 від 10 червня 2015 року ставки податку на 2015 рік встановлені: для нежитлової нерухомості – 1% від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року за 1 кв. м (12 грн 18 коп.), для житлової нерухомості – 0% розміру мінімальної зарплати за 1 кв. м. Тобто, за 2015 рік власники житла в Житомирі, - не житомиряни, бо частина житомирян може мати житло в Житомирській області або інших містах, - зовсім не сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», - розповіла Лідія Лайпольт.

Посадовець також зазначила, що вищевказаним рішенням пільги зі сплати податку за житлову нерухомість, що перебуває у власності фізичних осіб, визначені у розмірах: для квартири/квартир, не залежно від їх кількості – 60 кв. м, для житлового будинку/будинків, не залежно від їх кількості – 120 кв. м; у разі одночасного перебування у власності квартири/квартир та житлового будинку/будинків – 180 кв. м.

Журналістам розповіли, що з 2016 року фізичні особи вперше починають сплачувати податок за нежитлові приміщення за 2015 рік згідно з нормами законодавства, які діяли до 1 січня 2016 року.

Податкове повідомлення-рішення про сплату податку до 1 липня мали отримати всі платники податку на нерухоме майно. Якщо протягом 60 днів з дня вручення повідомлення податок не був сплачений, вступають в дію санкції:  при затримці від 1 до 30 днів - в розмірі 10%, більше 30 днів – 20% від суми недоплати. Крім цього, нараховується пеня в розмірі 120% від ставки Нацбанку, встановленої на день сплати податку.

Лідія Лайпольт також відповіла на уточнюючі запитання журналістів, зокрема:

Що вважається житловою площею? Гараж і літня кухня до неї відносяться?

Житлова площа – це площа житла: квартири, будинку, кімнати в гуртожитку. Магазини, офіси, приміщення – це комерційна власність. Гараж, сарай, літня кухня – це прибудинкові споруди, які окремо не оподатковуються.

Чи сумуються витрати, якщо людина має будинок, літню кухню, времянку і туалет?

Окремі будівлі не сумуються. Сумується тільки житлова нерухомість – будинки і квартири. Якщо гараж побудований окремо, це господарська будівля. Якщо гаражі, інші нежитлові приміщення знаходяться в будинку і включені до техпаспорту будинку, це вважається житловою нерухомістю.

Тобто, цього року людям, які мають тільки житло, приходити в податкову для сплати податку не потрібно?

Це по місту Житомиру. Якщо людина зареєстрована у Житомирі, але має квартиру в Житомирі і ще у Києві, вона зобов’язана прийти, якщо вона отримала повідомлення. Якщо з якихось причин людина не отримала повідомлення, треба прийти на звірку. Якщо тільки місто Житомирі і більше ніде немає, в цьому році немає необхідності приходити, бо нульова ставка податку. А в наступному році вже треба приходити, або ж прийти в цьому, щоб перевірити і в наступному році не витрачати час.

Якщо у квартири кілька власників, чи всі вони повинні сплачувати податок?

Дивлячись яка площа. Знову ж таки, податок сплачують виключно власники не залежно від того, хто прописаний. Якщо у квартири 3 власника, і її площа 90 кв. м, то кожному з них належить 30 кв. м, це не перевищує 60, тому платити не будуть. 

Яка ставка податку в Житомирському районі?

У Житомирському районі по всіх сільських радах у 2015 році встановлені різні ставки – від 0,1% до 1%. Один відсоток встановлений, якщо я не помиляюся, в 4-х сільрадах. Решта встановлювали або 0,1%, або 0,5%.

Скільки платників податку на нерухомість нараховується в Житомирі і чи всі вони охоплені повідомленнями?

Охоплено тих, хто є в Державному реєстрі. Взагалі платників 1237.

Хто платить за приватизовану квартиру у відомчому будинку чи гуртожитку?

За відомче, службове житло платить власник. Органи місцевого самоврядування та державні установи звільняються від сплати податків.  

Який обсяг доходів очікується від оподаткування?

В цьому році – близько 4,5 мільйона гривень, по юридичним і фізичним особам. Ці гроші йдуть виключно в місцевий бюджет. На наступний рік, коли буде оподатковуватися і житлова нерухомість, це приблизно 6 млн.

Яка ставка оподаткування за перевищення житлової площі у 2016 році?

Вона становить 0,5% за квадратний метр. Пільги на 2016 рік вже встановлені кодексом, вже міські, селищні і сільські ради не мають права коригувати цю площу. Якщо у 2015 році ради визначали самостійно площу, яку вони хотіли для пільг, то в 2016 році внесені зміни до податкового кодексу, і ця площа не змінюється: для квартир це 60 кв. м, для будинків – 120 кв. м, якщо громадянин володіє різними об’єктами нерухомості, то ця площа 180 кв. м.

Як повідомляв Житомир.info, 10 червня 2015 року на третьому пленарному засіданні 47-ї сесії Житомирської міської ради депутати затвердили місцеві податки та збори. 7 липня житомирянам пояснили, що робити людям, які не отримали повідомлення про податок на нерухомість.

Лідія Лайпольт

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі