Суспільство

Селяни, які мітингували під стінами Житомирської ОДА через реорганізацію школи, хочуть звертатись до президента

8 September 2016, 13:48

З плакатами в руках 8 вересня жителі села Товща мітингують біля Житомирської ОДА. Люди кажуть, приїхали рятувати сільську школу від реорганізації.

«Ми будемо вимагати від влади справедливого рішення, без обіцянок», - запевняє Олександр Турбовський.

За словами батьків, нині у школі навчається 38 учнів, влада визнала школу малокомплектною, тож учні 5-9 класів будуть змушені їздити за 22 кілометри до гімназії у сусіднє село.

«Наших дітей мають возити рейсовим автобусом і доріг немає, я не хочу, щоб моя дитина, не доведи Господи, була десь під якоюсь машиною. Я не хочу, у нас є школа, для чого закривати школу, якщо в нас є школа? А в другій школі не хочуть, щоб наші діти навчалися, всі батьки проти», - каже Надія Дяченко.

Батьки зізнаються, не хочуть переходити до іншого навчального закладу і самі діти.

«Ми їх питаємо, нікуди не хочуть, хочуть в свою. Вони кожного дня ходять до школи, хоч там і вчителів немає вони сидіть, чекають, може їх побачать і почують», - сказала Тетяна Домалевська.

Протестувальники розповідають, звертались до районної влади, неодноразово перекривали дорогу, сподіваючись що їх почують. Втім справа не зрушила з місця.

«Наша влада лише один день до нас виїхала, а потім на нас зараз не звертають уваги. Вчора ми простояли 4 години, дякуючи поліції, вони нас підтримали, допомогли в критичних ситуаціях. Наша влада проігнорувала, вони сказали, школа реорганізовується і крапка», - говорить Олександр Турбовський.

До мітингуючих вийшов начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Вадим Калінін. Більше години люди розповідали йому про свою проблему. 

«Завтра там буде комісія з трьох чи чотирьох осіб, яка приїде не тільки в Товщу. Вона заїде у Червоні Хатки, поспілкується з усіма філіями, будуть спілкуватися з батьками і перевірятимуть районний відділ освіти. Якщо ми там виявимо порушення - це буде для протестуючих приводом позиватись до суду», - зауважив начальник управління освіти і науки Житомирської ОДА  Вадим Калінін.

Попри домовленості, люди й надалі обіцяють протестувати, допоки справа не вирішиться.

«Будемо перекривати дорогу, будемо звертатись до президента за допомогою, будемо добиватись за школу до кінця», - запевняє протестуючий Віталій Войцихівський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі