Суспільство

У Житомирській області на базі реорганізованої сільської школи влада планує зробити навчально-виховний комплекс

14 September 2016, 17:12

У наступному навчальному році на базі реорганізованої загальноосвітньої школи у селі Товща Романівського району планують відкрити навчально-виховний комплекс.

Про це 14 вересня під час прес-конференції щодо ситуації із реорганізацією Товщанської школи повідомив начальник управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації Вадим Калінін.

«Я неодноразово зустрічався з жителями села Товща і пояснював, що на базі їхньої школи можна зробити навчально виховний комплекс (НВК). Там є контингент дітей, які будуть відвідувати садочок до першого класу. Але також у селі проживають діти віком 2-4 роки. Наповнюваності класів, як такої, поки що не буде, але якщо ми зробимо НВК, то відразу після дитячого садочка діти підуть у перший клас цього ж закладу. Це розумне, правильне рішення. Там і зараз є дитячий садочок, але він короткотривалого перебування – діти там знаходяться лише чотири години на день. Крім того, для нього виділено лише окремих чотири кімнати. А тепер ми зможемо його розширити – дамо їм повністю весь перший поверх: будуть повноцінні кухня, спальня, ігрові кімнати. Думаю, це реально зробити до початку наступного навчального року», – пояснив він.

Також Калінін зауважив, що учні молодших класів продовжать навчання у тій же Товщанській ЗОШ. Решту ж місцевих школярів, за його словами, ніхто не змушував переходити саме до Романівської гімназії. Чиновник каже, що дітям і їхнім батькам в якості альтернативи пропонували також приєднатися до Червонохатківської або Биківської шкіл району. Але натомість вони відхилили всі три варіанти.

Це підтвердила й депутат Житомирської обласної ради, голова постійної комісії з гуманітарних питань Олена Галагуза. При цьому вона уточнила, що 14 вересня один із учнів Товщанської ЗОШ уже перший день навчався у Романівській гімназії.

«Ні про яке закриття школи не йдеться! Сьогодні перша дитина із села Товща вже поїхала туди, до Романівської гімназії. Але дітей цькують! Сьогодні стоїть питання, що вони хочуть здобувати більш якісну освіту, їздити до районного центру, де більше всього, але вони не знають, як бути в цій ситуації. Старшокласників до цього ніхто не зобов’язував. До речі, держава їм надала безкоштовно харчування, що робиться зазвичай лише для учнів молодших класів. У цьому випадку вже настільки пішли учням назустріч, щоб усім було комфортно. Але комусь це не потрібно, а вигідно політизувати ситуацію та підбурювати громадськість. Бо в той час, коли влада хоче врегулювати конфлікт, деякі політичні сили використовують дітей для заробляння політичних дивідендів!» – сказала вона.

Разом із тим, заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута зазначив, що компроміс, якого вдалося досягти із жителями Товщі, полягає передусім у тому, що для 18 дітей організовано централізоване підвезення.

«Як на мене, варіант зі збереженням школи І ступеня і організації підвозу і є компромісним. Стосовно фінансування (Товщанської ЗОШ, – ред.), це не вирішить цього питання. Дійсно, заборгованість, точніше недостатність фінансування, там 100 з лишнім тисяч (гривень), до кінця року вона ніби має бути покрита. Але знову ж, це не дасть вирішення питання щодо якості освіти. Умовно кажучи, ми законсервуємо цих дітей у цих умовах, які не відповідають сучасному навчальному процесу. І за великим рахунком, я думаю, що нам вдасться переконати батьків (обрати для подальшого навчання дітей одну із трьох запропонованих шкіл району, – ред.). А якщо місце хочуть дофінансовувати, то найкраще вкладати гроші вже у навчально-виховний комплекс», – зауважив Лагута.

Як повідомляв Житомир.info, 2 вересня жителі села Товща в Житомирській області протестували проти реорганізації школи і перекривали дорогу. 7 вересня селяни знову перекрили дорогу в сусідньому селі. 8 вересня невдоволені реорганізацією місцеві жителі приїхали на мітинг до Житомирської облдержадміністрації і мають намір звертатися до президента. Разом із тим, попередньо оглянувши документи та рішення, пов’язані з реорганізацією навчального закладу, представники управління освіти і науки ОДА не виявили жодних порушень з юридичної точки зору.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі