Культура

Буккросінг-зона у Житомирі: підручники для школярів, книги радянської доби та «кишенькова» Біблія

26 September 2016, 13:29

У Житомирі днями відкрилася цілодобова буккросінг-зона, де книголюби зможуть вільно обмінюватися виданнями. Для цього на Старому бульварі встановили невеличку шафу близько двох метрів заввишки, до вмісту якої житомиряни вже виявляють інтерес.

Про це Житомир.info розповіла ініціатор відкриття буккросінг-зони – голова правління благодійної організації «Планета для дітей» Ірена Ружицька.

«Шафу для книг ми взяли в обласній бібліотеці. Хоча то, по суті, дві шафи, з’єднаних в одну, щоб якомога більше людей могли обмінюватися книжками. Під час відкриття люди відразу зреагували: почали брати книжки, а двоє житомирян узагалі буквально торбами принесли нам свої книги. Приємно спостерігати, як люди цікавляться цією буккросінг-зоною посеред парку. Нам дуже важливо, щоб це був рух, щоб люди приєднувалися до нього і ділилися своїми улюбленими книжками з іншими. В основному, маємо схвальні відгуки: людям подобається, що можна підійти і просто взяти книгу, що цим процесом ніхто не керує. Наші представники лише поправляють книжки на полицях, розкладають їх, щоб все було гарно», – сказала вона.

Шафу із книгами встановили на Старому бульварі – навпроти 12-ї школи та обласного управління поліції. Ружицька каже, що їхня організація пропонувала декілька місць, але в міськраді обрали саме це, адже там здійснюється відеонагляд. За її словами, буккросінг-зона працюватиме безстроково й цілодобово. Проте вона не береться гарантувати, що шафа витримає зміни погодних умов, супроводжувані осінніми дощами. Тому представники БО «Планета для дітей» наразі також шукають можливості, аби встановити водонепроникну конструкцію для зберігання книг.

«Багато є таких людей, які дуже переживають, чи витримає шафа (зміну погодних умов, – ред.)... І ми, чесно кажучи, не знаємо, скільки вона витримає. Хоча ми її обробили яхтний лаком і, надіємося, що зиму вона простоїть на бульварі. Але надалі таки плануємо ще писати звернення до інших організацій, органів влади, щоб зробити більш надійну шафу. Наприклад, залізну, як телефонна будка, щоб туди не затікала вода і книжки могли зберігатися довше. У декого був іще острах, що безхатченки почнуть здавати книги на макулатуру. Але ми надіємося, що людей, які люблять книжки і підтримуватимуть буккросінг, таки більше», – додала Ружицька.

На полицях шафи для буккросінгу вже доступні близько 30 книг – різних за цільовим призначенням, жанром і роками випуску. Фотокореспондент Житомир.info 26 вересня помітила зокрема чотири примірники Старого та Нового заповітів Біблії «кишенького» формату, довідники, підручники з іноземної мови, зарубіжної літератури й естетики, видання краєзнавчої та дитячої літератури, а також книги із творами радянських письменників. Ірена Ружицька пояснила, що не обирали спеціально саме такі виданні, а розмістили у шафі ті, які мали на момент відкриття буккросінг-зони.

Як повідомляв Житомир.info, проект рішення щодо облаштування у Житомирі буккросінг-зони члени виконкому підтримали одноголосно під час засідання 21 вересня.

Фото Анни Максимової

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі