Місто

На фестивалі «Відкритий космос» у Житомирі презентували онлайн-телеміст з Литовським музеєм

5 October 2016, 10:05

Подивитись на експонати всесвітньовідомих музеїв, не встаючи із зручного крісла, відтепер можна буде просто у житомирському музеї космонавтики імені С. П. Корольова. Починаючи з 4 жовтня тут почав працювати онлайн-телеміст, який дозволяє відвідувачам в режимі реального часу керувати камерами, які встановлені у закордонних музеях.

За словами ініціаторів такого проекту, кожен, хто сідає за пульт керування, зможе відчути себе науковцем-дослідником. Наразі такі камери встановлені у музеї етнокосмології в Литві та в музеї космонавтики у Житомирі.

«Ідея цього проекту полягає в тому, щоб дати відвідувачами кожного музею, який буде брати участь, шанс хоча б на пару хвилин відчути себе дослідником, вченим, першопрохідцем. Всі вчені, які брали участь або пробували брати участь в експедиціях на Місяці, або на Марсі, чи в різних інших експедиціях в космосі, всі вони перед собою бачили дуже великі складнощі, тому що треба звикнути і зрозуміти, що є запізнення, серйозне запізнення. У нас це запізнення - частини секунд. І то воно відчувається. Натиснув джойстик - і нічого не відбувається. І ти думаєш: може, це все поламалося, і тут раптом, починає рухатися. І розумієш, що тут запізнення сигналу», - розповідає ініціатор проекту, керівник фірми «Ekspo Balta» Саулюс Валюс.

Для Житомира відкриття такого онлайн-телемосту є знаковою подією. В цьому переконаний Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. За словами мера, завдяки цьому Житомир зможе привабити туристів не лише віртуально, але й реально.

«Я вам хочу сказати, що відкриття другого майданчика музею на базі кінотеатру «Космос», розширення цього майданчика - це проект, який ми зараз ведемо з посольством Сполучених Штатів Америки. Є такий процес, він досить інертний, але я думаю, що завершення цього процесу дозволить Житомиру стати дійсно туристичним містом. Саме завдяки космічному потенціалу. Ще хочу сказати, що цей проект, який сьогодні відкривається, цей телеміст між найбільшими музеями світу, я знаю, що після Литви буде Японія та інші великі музеї світу, - це можливості дізнатися світу про місто Житомир. Через музей космонавтики пізнати місто Житомир. Це просто мегаподія для міста, тому що, зацікавившись музеєм, дуже багато хто захоче сюди приїхати, подивитися. І тим самим відвідати Житомир», - переконаний Сергій Сухомлин.

Вже зараз відвідувачі музею космонавтики можуть віртуально відвідати музей етнокосмології в Литві. Тим часом організатори вже ведуть переговори щодо встановлення подібних системи спостереження в музеях Південної Кореї, Японії, Італії та Сполучених Штатів Америки.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирський музей космонавтики став першим партнером Музею етнокосмології в Литві щодо запровадження інтерактивного відео-мосту. 4 жовтня в житомирському музеї стартував фестиваль «Відкритий космос». У 2015 році на базі житомирської школи №8 розпочали будівництво обсерваторії.

 

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі