Місто

У Житомирі на базі школи №8 планують відкрити обсерваторію, купол вже збудували

10 March 2016, 14:24

У Житомирі на базі ЗОШ №8, яка розміщена на перехресті Київської та Східної вулиць, планується відкрити сучасну обсерваторію.

Про це Житомир.info розповів начальник управління освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук.

«У минулому році ми почали будівництво обсерваторії на базі 8-ї школи. Це єдина споруда серед шкіл, де ми можемо обладнати відповідну обсерваторію. В минулому році були розпочаті роботи і поставлено на даху купол. В цьому році ми чекаємо на виділення коштів, щоб її закінчити, і закупити обладнання – телескопи, комп’ютерну техніку і проектори моделювання сузір’їв», - розповів він.

Зі слів Арендарчука, це буде обсерваторія не лише для 8-ї школи, а для всіх навчальних закладів, де можна буде робити фотознімки й фотовиставки, проводити всеукраїнські й міжнародні конференції і навіть запрошувати космонавтів.

«Це серйозний поштовх для розвитку астрономії, астрофізики, математики в Житомирі, бо це перспективний напрямок у всьому світі. Робимо все можливе, щоб учні з міста могли займатися дослідженням космосу. Зараз депутатам доповідаємо, щоб вони все-таки виділили кошти на закінчення будівництва, і ми в цьому році почали просвітницьку серйозну роботу. Ми – місто Корольова, місто, яке повинне культивувати космічну тематику. У нас є обсерваторія в державному університеті, колишній космічний інститут ракетний, там теж є фахівці, музей космонавтики і музей Корольова. Я б іще бажав би, щоб у нас іще з’явився сучасний планетарій. Вважаю, що це наша тематика, ми не повинні її нікому віддати, завдяки цьому ми можемо гарно виглядати на мапі України», - прокоментував головний освітянин міста.

Зі слів Валентина Арендарчука, ідея створення в Житомирі обсерваторії належить управлінню освіти, а замовником будівництва виступає управління капітального будівництва Житомирської міської ради.

Житомир.info поцікавився у начальника управління Дмитра Болейка, у скільки коштів стане місту облаштування першої в місті обсерваторії, однак той по телефону відповів, що бере участь у засіданні бюджетної комісії і не може говорити.

Як повідомляв Житомир.info, в місті Андрушівка Житомирської області працює єдина в Україні приватна обсерваторія, яку побудував кандидат фізико-математичних наук Юрій Іващенко. У 2011 році тодішній заступник губерантора Житомирської області Віктор Балюрко розповідав про плани побудувати обсерваторію на базі Житомирського музею космонавтики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі