Влада

Т. в. о. губернатора Житомирської області розпорядився переглянути розмір орендної плати за землю

26 October 2016, 17:14

 У районах Житомирської області до 15 листопада 2016 року має бути переглянутий розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Про це йдеться у розпорядженні т. в. о. голови Житомирської обласної державної адміністрації Ігоря Гундича від 6 жовтня 2016 року «Про стан сплати до бюджету області суб’єктами усіх форм власності коштів за користування землею», опублікованому на сайті ОДА 26 жовтня.

У розпорядженні наводяться дані про сплату орендної плати за землю та заборгованість по ній.

Зокрема, зазначається, що за 8 місяців 2016 року до місцевих бюджетів області сплачено земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності 245,4 млн грн, у той час заборгованість з плати за землю зросла на 12,6 млн грн (з 51,3 до 63,9 млн грн).

«Зокрема, за станом на 01.09.2016 по області залишаються непереукладеними 52 договори оренди землі, у яких розмір орендної плати не відповідає вимогам чинного законодавства (становить менше 3,0 % нормативної грошової оцінки). Річна сума втрат місцевих бюджетів від непереукладення таких договорів становить понад 2,0 млн гривень», - йдеться в документі.

З метою забезпечення збільшення надходжень плати за землю та на виконання рішення колегії облдержадміністрації від 20.09.2016 губернатор розпорядився - головам райдержадміністрацій, а міським, сільським, селищним головам, головам об’єднаних територіальних громад рекомендував: 
1) до 15 листопада 2016 року переглянути розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності в договорах оренди, де він нижче 3,0 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки;
2) до 01 листопада 2016 року забезпечити своєчасне поновлення нормативної грошової оцінки земель згідно з вимогами Закону України «Про оцінку земель» зі змінами та доповненнями, передбачивши для її поновлення кошти в бюджетах органів місцевого самоврядування;
3) до 15 листопада 2016 року переукласти договори оренди або укладення додаткових угод з орендарями в населених пунктах, де вже поновлена нормативна грошова оцінка;
4) до 01 листопада 2016 року провести роботу з боржниками та розглянути питання щодо можливостей вилучення земельних ділянок у разі систематичної несплати земельного податку та розірвання орендних відносин з орендарями, у яких наявні значні суми боргу з передачею вивільнених земель ефективним землекористувачам.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2016 року житомирські депутати зменшили розмір орендної плати за землю на 70%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі