Суспільство

За п’ять років кількість донорів у Житомирській області зменшилася майже на 30%

1 December 2016, 10:29

За останнє десятиліття, упродовж 2006-2015 років, негативні тенденції в службі крові України вплинули і на розвиток служби крові Житомирської області. Так, протягом п’яти років кількість донорів по області зменшилась на 28,2%.

Про це повідомляють на сайті управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

«У 2015 році обласний центр крові прийняв 83% донорів області та заготовив 88% об’єму донорської крові і 85,2% плазми від загальних об’ємів заготовлених в області. В області на 1 тисячу населення заготовлено 2,6 л еритроцитів (по Україні 3,0 л у 2015 році) та 3,4 л плазми (по Україні 3,8 л у 2015 році). В зв’язку із закінченням терміну придатності в ОЦК та філіях списано 7,6% еритроцитвмісних середовищ від заготовлених, у відділеннях трансфузіології ЛПЗ – 75,8% від загальної кількості заготовлених еритроцитів, по області – 23,1% еритроцитів (по Україні 14,4%)», – йдеться у повідомленні.

За п’ять років обсяги виготовлення розчинів альбуміну зменшились на 63,1%. В 2016 році виготовлено 200 л розчинів альбуміну лише для невідкладної медичної допомоги.

«Рівень якості компонентів крові відповідав стандартам ЄС. Трансфузії компонентів не можна вважати абсолютно безпечними. Брак крові по ОЦК складав – 3%, по районах, що вели заготовлення крові 6,3%. Через застарілі методи тестування і нерегулярні постачання реактивів для хемілюмінесцентного методу відбувається зниження рівня безпеки донорської крові. Компоненти і препарати крові отримали 6 тисяч 264 пацієнтів, що становить 2,4% від усіх пролікованих, проведено 18 тисяч 624 трансфузій компонентів і препаратів крові», – уточнюють в управлінні.

Впровадження в медичну практику сучасних методів лікування, збільшення обсягів високотехнологічних оперативних втручань і зростання кількості постраждалих від аварій, надзвичайних станів потребує від центру крові збільшення обсягів заготовлення компонентів крові.

«Збереження негативних тенденцій у донорстві, відсутність сучасних технологій отримання компонентів крові, системи їх зберігання і тестування та ефективних методів інактивації вірусів у компонентах крові, поверне службу крові області до рівня 80-х років. В умовах скорочення фінансування обласного центру крові (50% від потреби) обмежена можливість закупівлі витратних матеріалів сповільнює, а в більшості робить неможливим впровадження в практику роботи автоматизацію всіх технологій і лабораторних процесів, що приводить до нераціонального використання обмежених донорських ресурсів та втрат донорської продукції», – зазначають в ОДА.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2016 року курсанти і офіцери Житомирського військового інституту здали близько 40 літрів крові для бійців АТО. А на Хеловін, 31 жовтня, у Житомирському центрі крові відбулася акція «Вампіріада №2», під час якої заохочували студентів ставати донорами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі