Влада

Геннадій Зубко: Фонд енергоефективності – це можливість у рази зменшити витрати українських родин

2 December 2016, 09:59

Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко розповів про створення Фонду енергоефективності, механізм використання коштів Фонду та продовження програми «Теплі кредити».

- Чого чекають люди від сфери ЖКГ?

- Надання якісних послуг за малу ціну.

- Чи може споживач комунальних послуг вплинути на ціну газу?

- Практично ні. Проте, сьогодні у кожного є унікальна можливість вплинути на об’єми споживання теплової енергії, а відтак і газу. Це неодмінно приведе до зменшення витрат українських родин, а після остаточного запровадження Закону України «Про ринок природного газу» споживач зможе обрати найкращу пропозицію. Споживання теплової енергії в українських будинках удвічі вище ніж в сусідньої Білорусі та в три - п’ять ніж в європейських країнах зі схожим кліматом. Майже 50% теплової енергії надмірно витрачається через погане утеплення та відсутність систем управління теплом. Сьогодні Німеччина використовує у 5 разів менше енергії ніж Україна. У порівнянні з Польщею, ми витрачаємо в три рази більше енергії не лише на опалення, але й на освітлення та споживання в середині будинків.

Неефективне споживання енергоресурсів призводить до надмірних витрат Україною бюджету на закупівлю газу, субсидії домогосподарствам та дотації підприємствам ЖКП. Розглядаючи енергоефективність держави, робимо висновок, що інвестувати в енергозаходи набагато прибутковіше, ніж виплачувати субсидії чи купувати газ у імпортерів, інвестуючи в чужу економіку, а в минулому і в країну агресора. Якщо ми в домогосподарствах поставимо лічильники, належним чином порахуємо газ, тепло, світло, гарячу воду, а потім раціонально модернізуємо та утеплимо будинки, маємо всі шанси скоротити витрати лише газу на 9 млрд. м³ на рік  та зекономить щорічно 1,7 млрд доларів або 55% імпортованого газу в Україну.

Щоб скоротити споживання газу, в Україні потрібно витратити 30 млрд євро на впровадження заходів з енергоефективності. Державі це не по кишені. Потрібна донорська допомога світових партнерів та бізнесу. Такі донори є. Але для залучення коштів і їх чесного використання потрібен незалежний та сучасний механізм. Ним має стати Фонд енергоефективності. 

- Чому Уряд створює Фонд енергоефективності?

- Створення Фонду енергоефективності (Фонд ЕЕ) – це загальноприйнятий перевірений країнами Східної та Центральної Європи шлях модернізації будівель і скорочення споживання енергоносіїв. Такий крок для України – одна з умов виконання частини вимог директиви 2012/27/ЄС, яка є нашою маршрутною картою згідно Угоди про Асоціацію з ЄС. У липні 2016 року ми ухвалили концепцію створення Фонду енергоефективності. Наразі ми вже розробили проект закону.

Щоб Фонд запрацював у квітні 2017 року і Україна дала людям стимул та фінансову допомогу впроваджувати заходи з енергоефективності, потрібно переконати Верховну Раду ухвалити цей закон до кінця 2016 року.

 

- 6 879 гривень за тисячу кубометрів газу – це дорого чи дешево і як допомагають економити «теплі кредити»?

- Це ринкова ціна на газ і сувора реальність для громадян України. Це ціна незалежності України від Росії. І нарешті, це плата за бездіяльність держави, законотворців, урядовців – всіх, хто чверть століття розраховував мабуть, що дешевий газ і незалежність держави можливі одночасно. Люди хочуть жити в теплих будинках і платити помірну суму за комунальні послуги. Тому відповідальні громадяни модернізують і утеплюють свої будинки. Навіть, якщо родини не мають на це достатньо грошей, вони беруть «теплі кредити». По суті – це всенародне впровадження реформи енергоефективності.

Програму «Теплих кредитів» ми запровадили у 2014 році. «Теплі кредити» стали локомотивом такого народного утеплення. Сьогодні ними скористалось 180 тисяч домогосподарств. Це означає, що у 180-ти тисячах будинків стало тепліше і 180 тисяч родин стали платити за комунальні послуги менше. Ми спільно зекономили собі та державі газ. У скороченні споживання газу в Україні впродовж 2014-2016 років на 11% є велика заслуга «теплих кредитів».

На заходи з енергоефективності спільно з українськими родинами ми залучили 2,6 млрд. грн. Це відбувається більшою мірою не завдяки, а всупереч відсутності законодавчої бази. Прикро визнати, але законодавчий орган відстає від прогресивно мислячої і активно діючої української громади. Люди вимагають продовження програми «Теплих кредитів». Ми це зробимо. В проекті держбюджету на 2017 рік вже закладено 400 млн. грн. Але «теплі кредити» – це можливість частково реалізувати енергоефективність. Ми на цьому не зупинимося. Я впевнений, що у квітні 2017 року запрацює Фонд енергоефективності.

- Як буде наповнюватися Фонд енергоефективності?

- За планом Фонд ЕЕ на своїх рахунках акумулюватиме кошти, які можна буде використати лише на проекти з енергоефективності. Гроші у на фінансування заходів з утеплення будуть надходити з бюджету та від міжнародних фінансових організацій. У проекті Держбюджету на 2017 рік вже передбачено 400 млн грн на фінансування діяльності Фонду енергоефективності.

Від міжнародних донорів очікуються надходження у сумі 120 млн. євро. Уряд Німеччини ЄС вже готовий до співфінансування та надає консультативну та експертну допомоги у створенні Фонду ЕЕ. 

- На що і як буде витрачати гроші Фонд ЕЕ?

- Фонд ЕЕ буде компенсувати частину вартості  проектів з впровадження заходів з утеплення та енергоефективності в індивідуальних будинках та ОСББ багатоповерхових будинках. Для того, щоб банки могли швидко видавати кредит на впровадження проектів енергоефективності, а Фонд ЕЕ компенсувати частину коштів по кредитах, розроблено пропонується три так звані Пакети енергоефективності: «Легкий», «Комплексний», «Приватний».

Пакети відрізняються оціночною вартістю робіт, терміном їх виконання та зменшенням в результаті модернізації будівлі платежів за газ і комунальні послуги. Домовласник самостійно буде обирати підходящий «Пакет», аби отримати від Фонду ЕЕ грант у сумі від 20 до 50% загальної вартості проекту.

 

- Чи можливе зловживання або шахрайство з грошима Фонду ЕЕ?

- Власники будівель – клієнти Фонду ЕЕ не будуть мати контактів з чиновниками. Всі «Пакети» будуть стандартизовані і дистанційно узгоджуватися через банки. Фонд ЕЕ буде надавати чіткий однаковий для всіх перелік вимог, які повинен виконати домовласник, щоб отримати грант. Принцип простий: хочеш, щоб тобі Фонд ЕЕ компенсував частину кредиту – виконай перелік першочергових заходів. Наприклад, проведи енергоаудит, на встановлений  лічильник теплопостачальної організацією додай  ІТП (погодне регулювання), збалансуй систему опалення, а вже потім міняй вікна і двері, реконструюй систему вентиляції, утеплюй стіни і дах. Важливо: енергоаудиторів, постачальників будівельних матеріалів, виконавців робіт по реконструкції будуть обирати безпосередньо власники будівель.

- Як скористатися допомогою Фонду ЕЕ?

- Щоб отримати від Фонду ЕЕ гроші, власнику будівлі або уповноваженій особі ОСББ необхідно буде зібрати пакет документів, таких як: сертифікат енергоаудиту, документи для подання до банку. Перелік документів для банку визначається складністю «Пакету». Після узгодження «Пакету» з банком, клієнт підписує договір з будівельною компанією та отримує банківський кредит. По завершенню робіт Фонд ЕЕ виплачує компенсацію. В окремих випадках, коли проект є технічно складним та дорогим, менеджмент Фонду ЕЕ здійснює верифікацію проведених робіт та замовляє енергоаудит результату. В разі позитивної оцінки, виплачує компенсацію. Саме цим виконавець робіт мотивований якісно виконати проект, оскільки не отримує коштів від банку, поки якість його роботи не будуть перевірені спеціалістами.

- Для чого потрібен енергоаудит?

- У Європі житловий фонд розподіляють по класах енергоефективності. Найвищий клас «А». До нього належать будівлі, збудовані за енергозберігаючими технологіями. Витрати на обігрів та освітлення в таких будинках мінімальні. Відтак, мінімальна вартість комун послуг. У розвинених країнах світу активно будують «нульові будинки», де витрачається лише 15% енергії від звичайного. В Україні 85% житлового фонду належить до найнижчих класів енергоефективності «E-F» і лише 5% - до класу «С-B». Виникає запитання: чому ми коли купуємо праску чи холодильник обираємо споживання енергії класу «А»? Тому, що ми вже добре усвідомили, що використовуючи електроприлади класу «А», ми можемо зекономити на дорогій електриці. Тоді чому, обираючи собі житло, ми досі не запитуємо: до якого класу енергоефективності належить будинок? Адже з економією тепла і газу так само.

За опалення однокімнатної квартири в сучасному енергоефективному будинку ви заплатите мінімум у 2 рази менше, ніж у забудові 1960-тих років. Але, якщо ефективно зробити реконструкцію, енергоефективність можна збільшити з класу «F» до класу «B». Щоб досягти максимального ефекту економії від утеплення та реконструкції будівлі, спочатку потрібно зробити її енергоаудит. Тобто, оцінити стан. Зрозуміти, де є найбільші втрати енергії і тепла, та що потрібно ремонтувати в першу чергу: балансувати систему опалення, міняти вікна і двері, чи утеплювати дах і стіни. Можливо будинок потребує всього комплексу заходів, які дадуть можливість підняти його рейтинг з класу «F» до класу «А».

- Хто обиратиме енергоаудитора та як?

- Енергоаудитора обирає сам клієнт з бази даних, маючи повну інформацію про нього: перелік реалізованих аудитів, їхню вартість, характеристику будівель, досягнутий результат після наданих рекомендації. Вибір аудитора здійснюватиметься  на конкурсної основі. Так розглядається можливість долучитися до платформи ProZorro. Тобто, коли виставляється замовлення на отримання пропозицій, та з будь якого куточку України аудитори можуть запропонувати найкращу ціну та якість аудиту.

- Хто здійснюватиме аудит і відповідатиме за результат?

- Енергоаудит будуть робити професійно підготовлені енергоаудитори. Вони видаватимуть уніфікований Сертифікат. Це Сертифікат міститиме інформацію про споживання енергоресурсів будинком та способи підвищення енергоефективності. Енергоаудит буде стандартизованим — однаковим для всіх будівельних кампаній. На основі енергоаудиту буде формуватися перелік необхідних матеріалів і робіт по реконструкції будівлі. Отримавши енергоаудит, домовласник самостійно буде обрати кампанію, які запропонує найкращу якість робіт по найвигіднішій ціні.

Важливо, щоб на ринку були не лише можливості та кошти, а й взаємна відповідальність усіх сторін: енергоаудитора, проектної організації, домовласника, банку, держави, будівельника. Та найголовніше -  чітко визначена відповідальність енергоаудитора. Ми створимо єдину базу енергоаудиторів та Сертифікатів. За помилки в Сертифікатах енергоаудитори нестимуть персональну відповідальність: за 3 помилки їх позбавлятимуть атестата без права на повторне отримання впродовж трьох років.

Ми напрацювали весь пакет законів для повномасштабного впровадження енергоефективності, адже вперше за 25 років незалежності України нам вдалося об’єднати однодумців та професіоналів у галузі енергоефективності, народних депутатів, експертне середовищета міжнародних партнерів. Спільно лише за рік ми напрацювали пакет законів для повномасштабного впровадження енергоефективності в державі та створення Фонду ЕЕ. З них вже чинний №417 «Про права власності у багатоквартирному будинку». Закон дає можливість створеним ОСББ самостійно вирішувати ключові питання в будинку, оскільки це спільна власність та відповідальність жителів.

- Які ще закони необхідні для того, щоб запрацював Фонд ЕЕ?

- Далі справа проста і надскладна одночасно. Потрібно здолати шалений спротив популістів та тих, хто десятиліттями заробляв на надмірному споживанні газу та втратах тепла в дірявих мережах. За втрати зі своєї кишені досі платить кожен українець. Отже, нам необхідно переконати Верховну раду ухвалити до кінця року 4 закони, які є фундаментом для енергоефективності та майбутньої енергонезалежності держави. Для того, аби Фонд енергоефективності почав працювати вже у 2017 році необхідно прийняти чотири законопроекти. Це два законопроекти, які напрацьовані спільно з народними депутатами України: №1581-д «Про житлово-комунальні послуги», який створює умови для розвитку конкуренції на ринку ЖКП та надає споживачам право заключати прозорі договори напряму з постачальниками послуг; №4901 «Про комерційний облік комунальних послуг», який запроваджує обов’язковий облік споживання житлово-комунальних послуг (встановлення лічильників) – люди сплачуватимуть лише за фактично спожиті послуги,а не за розкопані труби та втрати в мережах, і матимуть стимул до проведення заходів з підвищення енергоефективності.

А також два ключових законопроекти, які ми розробили спільно з аналітиками, експертами та міжнародними партнерами, народними депутатами України. Це проект №4941 «Про енергетичну ефективність будівель», який запроваджує механізм отримання уніфікованого сертифікату енергоефективності будівлі. Сертифікат буде містить інформацію про споживання енергоресурсів будинком та рекомендації підвищення енергоефективності; Законопроект «Про Фонд енергоефективності» дасть українським родинам фінансову підтримку та технічні рішення, які зменшать їх витрати. Його ухвалення дає можливість об'єднати практично всіх, хто сьогодні підтримує енергореформи в Україні. Це Світовий банк, AFC,  Європейський банк реконструкції та розвитку, це всі міжнародні партнери, які довго нам допомагали в розробці законів і готові надалі давати кошти на впровадження енергоефективності. В підтримку цього законопроекту висловились вітчизняні фахівці,  експерти,  громадські організації, такі як «Реанімаційний пакет реформ», «Опора», «Енергоефективні міста України».

- Які результати очікуєте від створення Фонду ЕЕ?

- Створення Фонду енергоефективності позитивно вплине по-перше на фіскальний баланс України. По-друге - на сектор ЖКП, прибере з нього корупцію та надприбутки, підвищить якість послуг та комфорт житла. За умови забезпечення передбаченого фінансування, до 2021 року ми досягнемо таких результатів: оновимо житловий фонд – будинки будуть теплі, комфортні та значно привабливіші на вигляд; створимо 75 тисяч нових робочих місць; забезпечимо 10 млрд грн нових податкових надходжень щороку. І головне – щорічна економія споживання газу, а відтак його імпорту, становитиме близько 1,5 млрд. м3. Крім того, 5,0 млрд грн щорічно буде економити бюджет на фінансуванні субсидій.

Дотепер питаннями енергоефективності в Україні ніхто не займався. Це нікому не вигідно, адже за всі втрати газу і тепла в мережах платять громадяни. Головний плюс цих напрацювань такий: ми створили механізм накопичення і справедливого розподілу коштів у Фонді енергоефективності, при якому не можливо вкрасти. Кошти будуть спрямовані конкретним домогосподарствам чи багатоквартирним будинкам (ОСББ) на проекти з модернізації будівель. Головна умова виділення коштів: максимальний ефект економії газу, тепла, гарячої води, електрики. А відтак, зменшення у рази вартості послуг для кожної людини. Ми успішно втілили Програму «Теплих кредитів». Звертаюсь до активних громадян: вимагайте, щоб обрані нами народні депутати виконали свій обов’язок перед країною і до кінця 2016 року ухвалили пакет законів з енергоефективності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі