Політика

ОПОРА зафіксувала «чорний піар» проти одного з кандидатів на посаду голови ОТГ у Житомирській області

6 December 2016, 11:31

У місті Баранівці Житомирської області 3 грудня розповсюджували агітаційні матеріали без вихідних даних та з елементами «чорного піару» проти кандидата на посаду голови Баранівської міської об’єднаної територіальної громади від «БПП «Солідарність» Миколи Вельчинського.

Про це повідомляють на сайті громадянської мережі ОПОРА.

«В агітках, наклеєних на дошці оголошень та на телекомунікаційній щитовій по вулиці Звягельській, невідомі звертаються до жителів Баранівки і району із закликом не голосувати за кандидата на посаду голови Баранівської ОТГ Миколу Вельчинського. Крім того, на його адресу наводять цілу низку різних звинувачень. Наприкінці тексту закликають голосувати за іншого кандидата, чинного мера Баранівки Анатолія Душка. Листівки не містять жодних вихідних даних, що суперечить вимогам законодавства, оскільки у ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» зазначено, що друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, Микола Вельчинський є чинним головою Баранівської райдержадміністрації. Призначений на посаду голови РДА з 31 березня 2015 року, згідно з указом №337/2015-рп президента України Петра Порошенка. До призначення на посаду голови РДА Вельчинський працював директором Баранівського КП «Полісся», депутат Баранівської районної ради; 12.04.2002 р. по 20.04.2006 р. обіймав посаду міського голови Баранівки, з 21.04.2006 р. по 31.10.2010 р. був головою Баранівської районної ради.

Довідково. Виготовлення чи замовлення таких матеріалів карається штрафом від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – для громадян та від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – для посадових осіб. Розповсюдження таких матеріалів тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Водночас не відповідає нормам чинного законодавства і розміщення листівок. Відповідно до ч. 4 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування.

Громадянська мережа ОПОРА також звертає увагу учасників виборчого процесу на ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», якою забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію – суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями.

Як повідомляв Житомир.info, мережа ОПОРА перевірить інформацію про можливі порушення під час виборів голови Станишівської територіальної громади. Разом з тим ОПОРА оприлюднила рейтинг якості роботи нардепів-мажоритарників, у якому Житомирщина посіла друге місце.

Фото з сайту громадянської мережі ОПОРА

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі