Місто

У Житомирі затвердили архітектурно-художню концепцію міста

22 December 2016, 12:12

Члени виконкому 22 грудня затвердили архітектурно-художню концепцію зовнішнього вигляду вулиць і територій міста Житомира, яку розробляли протягом двох років.

Зі змінами та доповненнями її підтримали всі 17 присутніх членів виконкому з 25.

«Вам був представлений проект рішення про затвердження архітектурно-художньої концепції зовнішнього вигляду вулиць і територій міста Житомира. Вона дійсно розроблялася, перероблялася, доопрацьовувалась два роки. Спочатку вона започатковувалася як не нормативно-правовий акт, а рекомендаційного характеру документ. Була створена група, яка працювала з цією концепцією. Вона була оприлюднена. Два рази вносився на розгляд виконавчого комітету і потім один раз вносився на розгляд сесії місткої ради, на затвердження. І тоді була пропозиція перевірити, чи підлягає документ все ж таки як регуляторний акт. Ми зробили його регулярним актом, пройшли всю процедуру, з цим пов’язану. Пройшли громадські слухання. І він уже оприлюднений ну майже півтора року. В складі цієї концепції є два порядки: порядок розміщення інформаційних засобів і порядок погодження паспортів опорядження фасадів. Для нас це дуже суттєве доповнення, тому що це дозволяє, по-перше, впорядковувати самі фасади, а по-друге, це дає можливість суб’єктам господарювання на кожну вивіску, на кожен інформаційний засіб декларувати, реєструвати свій документ, що вони відповідають архітектурно-художній концепції», – пояснила заступник директора департаменту містобудування та земельних відносин міської ради, начальник управління регулювання забудови міста – головний архітектор міста Євгенія Черкасова.

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин зазначив, що до роботи над архітектурно-художньої концепції долучали рекламні агентства міста. 

«Цей документ уже давно треба була прийняти. Найприємніше полягає в тому, що роботою над цим документом були об’єднані сім або вісім рекламних агентств Житомира. З одного боку, цей документ достатньо серйозно обмежує роботу цих агентств. Тому що такі величезні вивіски, які закривають фасади, уже не передбачені за цією концепцією. Але з іншого боку, треба віддати належне: знаючи, як вивіски виготовляють в Європі і як вони виглядають, вони разом із архітектурою працювали над цим документом», – уточнив мер міста.

Головний архітектор міста також додала, що міськрада почала працювати з деякими суб’єктами господарювання над втіленням архітектурно-художньої концепції, і вже є навіть перші результати.

«У нас є банк «Пумб» по Київській, 9, – вони вже погодилися зміни змінити повністю свою конструкцію (на фасаді будівлі, – ред.). Ми їм надали рішення. Тобто вони не сплачували за це кошти. Зараз вони опрацьовують документацію, щоб переробити конструктив. Загалом, більшість суб’єктів погоджуються змінити щось, врахувавши вимоги концепції», – розповіла Черкасова.

Сергій Сухомлин при цьому нагадав, що перед реконструкцією вулиці Михайлівської влада проводила зустріч із підприємцями, котрі на ній орендують приміщення:

«У випадку проведення реконструкції вони пообіцяли, що повністю перероблять свої вивіски, і тоді у нас буде перша вулиця, яка відповідає всім вимогам цієї архітектурної концепції».

Ознайомитися детальніше з архітектурно-художньою концепцією можна тут.

Нагадаємо, відповідний проект рішення сесії на сайті Житомирської міськради був опублікований ще у квітні цього року, але без додатків.

Як повідомляв Житомир.info, восени 2014 року управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Житомирської міської ради спільно з членами ініціативної групи по створенню логотипа почали працювати над створенням архітектурно-художньої концепції зовнішнього вигляду вулиць Житомира. Згодом, проект архітектурно-художньої концепції був опублікований на сайті міської ради в розділі «Громадські обговорення». У проекті показані існуючі проблеми, рекомендації щодо видів вивісок та правила розташування рекламно-інформаційних носіїв.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі