Місто

Попри заборону в Житомирі продовжують продавати неліцензовану піротехніку

28 December 2016, 18:17

Заборона використання піротехнічних засобів у межах Житомира діє вже два роки, однак феєрверки та петарди й досі залишаються популярними новорічними забавками.

«Маленькі петарди друзі давали, то було один раз, у минулому році, то я й бахкав. Не можна кидати під ноги, в капюшони, в закритих приміщеннях, тільки на вулиці», - розповідає Артур.

Люди ж старшого віку категорично проти таких розваг.

«Пітарди я боюсь, дочечка. Це таке, що не доведи Господь. Навіщо? Щоб десь, комусь вистрілило у око чи ногу підірвало, чи що?», - каже пані Валентина.

Аби унеможливити продаж неякісної та неліцензованої піротехнічної продукції, працівники поліції проводять спеціальні рейди по місцям продажу вибухових забав. Виявивши під час одного з таких рейдів підприємця-порушника, правоохоронці вилучають у нього товар на відповідну експертизу та притягають до адміністративної відповідальності. Сам же порушник виправдовується: таким чином просто хотів заробити грошей.

«Це іще залишилось з минулого року в мене, там небагато. Думав допродати та заробити цих кілька гривень», - говорить продавець-порушник.

Щоб перевірити, чи продають піротехнічні засоби з-під поли, ідемо на Житній ринок. Тут натрапляємо на прилавок Володимира, який поруч із ялинковими прикрасами та хлопавками розмістив цілий арсенал вибухових сюрпризів. Щоправда - без ліцензії.

«Салютики, петарди: «Балетики», «Фенікси», «Білосніжка», тут різні є. Ліцензії на них немає. Ось так якось продаємо. Я сам кожного року святкую з піротехнікою. Кожен повинен розважатись так, як йому подобається, якщо комусь подобається запускати салютики, петарди, то чому б ні?», - ділиться продавець Володимир.

Великий асортимент піротехніки бачимо й у спеціалізованому магазині.

«Феєрверки у нас є різного калібру, від чого залежить висота, є установки 20 калібру, 30 калібру, на різну кількість пострілів. Усі вони кольорові та з різними ефектами. Всі установки з правильним строком придатності, усі вони правильно зберігаються упродовж року і при замовленні перевіряються. Це безпечно», - розповідає продавець.   

На відміну від ринку, тут нам показують ліцензію та пояснюють: обов’язково потрібно звертати увагу на термін придатності, читати інструкцію та дотримуватись правил безпеки при використанні.

 «Перш за все, при запуску піротехнічних засобів потрібно бути тверезим, місце для запуску підготувати заздалегідь. Не обираємо місце тоді, коли ми вийшли і намагаємось запустити феєрверк. Обираємо, щоб поруч не було будинків, ліній електропередач, щоб нікому не нашкодити», - пояснює продавець Віктор.

Враховуючи небезпеку, яка чатує на користувачів піротехнічних засобів та ситуацію на сході країни, правоохоронці все ж просять у новорічні та різдвяні свята утриматись від використання вибухових розваг. А якщо не сила втриматись від феєричного святкування, радять купувати піротехніку у спеціалізованих магазинах.

«Він гарантує роботу цього піротехнічного виробу, тому що він за неї відповідає, несе юридичну відповідальність», - сказав начальник сектору УПД ГУНП в Житомирській області Олександр Господарчук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі